Po Bruslju Istanbul

FOTO in VIDEO: Samomorilski teroristi umorili najmanj 41 ljudi

G.G./STA
29. 6. 2016, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V trojnem samomorilskem napadu na letališču Atatürk v Istanbulu v torek zvečer je bilo ubitih najmanj 41 ljudi, 237 je bilo ranjenih, so sporočile turške oblasti, ki sumijo, da je za napad odgovorna skrajna Islamska država.

Reuters

Eden od treh napadalcev je streljal na civiliste in policiste.

Trije napadalci so se do glavnega istanbulskega letališča Ataturk okoli 22. ure pripeljali s taksijem. Ko so prišli do vhoda na mednarodni terminal, so jih ustavili policisti in takrat se je začelo streljanje. Odjeknila je prva eksplozija - razstrelil se je prvi samomorilski napadalcev; drugega je ustrelil policist, a se je skrajnež še uspel razstreliti. Tretji se je razstrelil ob vhodu na letališče. Vsi trije teroristi naj bi bili pripadniki Islamske države. Napad je bil zelo podoben terorističnemu napadu na bruseljskem letališču Zaventem, ki se je zgodil 22. marca letos, umrlo pa je več kot 30 ljudi.

Turške oblasti so sporočile, da je med žrtvami največ turških državljanov, so pa med mrtvimi tudi tujci, vendar še ni znano iz katerih držav.

Med žrtvami ni slovenskih državljanov

V času terorističnega napada je tam pristalo letalo z albanskim premierjem Edijem Ramo, ki je prispel v Turčijo na uradni obisk. Premier ni bil poškodovan.

Andrej Šter z zunanjega ministrstva je za POP TV dejal, da po trenutnih informacijah med žrtvami ni Slovencev. Vsi, ki so potovali prek istanbulskega letališča oz. tisti, s katerimi je slovensko veleposlaništvo v Ankari v stiku, so se javili in niso poškodovani. Letalo družbe Turkish Airlines, ki je nekaj po 20. uri vzletelo z Letališča Jožeta Pučnika proti Istanbulu, je po podatkih ministrstva varno pristalo, so pa morali potniki ostati na letalu, je še povedal Šter. 

Jutranji let z Brnika v Istanbul pa je bil odpovedan, piše na spletni strani ljubljanskega letališča.

Letališče, ki je pomembno mednarodno tranzitno vozlišče, je bilo po napadu nekaj ur zaprto, letala pa so preusmerili na bližnja letališča.

Mednarodna skupnost je napad najostreje obsodila, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je pozval k skupnemu mednarodnemu boju proti terorizmu.