Britanija po referendumu

"Iskreno užaloščeni partnerji"

J.P./STA
29. 6. 2016, 07.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Voditelji EU so izrazili spoštovanje do odločitve britanskih volivcev ter hkrati žalost in obžalovanje, da namerava Velika Britanija zapustiti EU, je po srečanju s kolegi iz 27 držav članic v torek zvečer v Bruslju dejal britanski premier David Cameron.

Premier David Cameron sicer obžaluje izid referenduma, ni mu pa žal, da je bil referendum izveden.

Na pogovorih je bilo čutiti žalost in obžalovanje, je vzdušje po srečanju opisal Cameron. "Naši partnerji so iskreno žalostni, da nameravamo zapustiti to organizacijo," je dejal.

Pogovore je označil za konstruktivne, pozitivne in mirne. Voditelji so pokazali razumevanje za to, da bi Velika Britanija in Evropa morali stremeti k čim tesnejšim odnosom sodelovanja na različnih področjih, med drugim v trgovini in varnosti. "Velika Britanija ne želi, ne bi smela in ne bo obrnila hrbta Evropi," je zagotovil Cameron.

Ob tem je ponovil, da bo novi britanski premier tisti, ki bo odločil o sprožitvi postopka v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe. Cameron je sicer po objavi izidov referenduma, na katerem se je 52 odstotkov volivcev izreklo za izstop iz EU, minuli petek podal odstop.

O svoji udeležbi na srečanjih Evropskega sveta pa je dejal, da je bilo teh v zadnjih šestih letih kar nekaj in da je tokratni verjetno njegov zadnji.

Cameron sicer obžaluje izid referenduma, ni mu pa žal, da je bil referendum izveden. "To je bilo treba narediti," je menil.

Naprej brez Velike Britanije

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je mnenja, da je britanska odločitev o izstopu iz EU nepreklicna. "Ne vidim načina, kako bi to spremenili," je dejala po končani delovni večerji voditeljev osemindvajseterice.

O tem sicer na večerji s Cameronom ni bilo govora. "To ni čas za 'wishful thinking' (pobožne želje)," je dejala. "Referendum je realnost."

Merklova je tudi pozdravila pobudo predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da naj bi septembra potekal neformalni vrh voditeljev 27 držav članic brez Velike Britanije. "To je dober naslednji korak," je menila.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je izključil možnost, da bi Veliki Britaniji na pogajanjih glede njenega bodočega dostopa do evropskega notranjega trga popuščali. Če želijo Britanci še naprej imeti dostop, morajo spoštovati vsa štiri načela notranjega trga, je dejal.

To, da bi Velika Britanija imela koristi od prostega pretoka blaga, storitev in kapitala, hkrati pa omejila prosti pretok ljudi, ne pride v poštev, je bil jasen Hollande. "Štiri svoboščine ali nobena," je dodal.