Brexit

Predsednik Pahor zakuhal nov politični spor?

žk
29. 6. 2016, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Cerar ne razume, zakaj bi moral biti na pogovoru o brexitu pri Pahorju navzoč Janša.

STA
Cerar ne razume Pahorjevega predloga.

Premier Miro Cerar namerava predsednika republike Boruta Pahorja seznaniti s pogovori o britanskem referendumu, o katerem bo tekla beseda na dvodnevnem vrhu EU v Bruslju. Vendar pa ne razume, zakaj bi moral biti na srečanju, ki ga je na temo brexita predlagal Pahor, navzoč tudi predsednik SDS Janez Janša.

Cerar meni, da bi bilo morda razumljivo, da sta navzoča še predsednik državnega zbora in državnega sveta. Ne razume pa, zakaj bi moral biti na teh pogovorih navzoč eden od vodij političnih strank, saj gre za medinstitucionalni pogovor. »Upam, da če se bomo dobili, se bomo dobili v takšni sestavi, v kakršni bo to smiselno,« je še dejal Cerar.

Pahor ga je, kot je povedal Cerar, obvestil, da bi se želel srečati z njim in se seznaniti s pogovori v Bruslju, kjer te dni poteka dvodnevno srečanje predsednikov držav in vlad EU. Glavna tema pogovorov bo namreč izid britanskega referenduma, na katerem so se volivci odločili za izstop iz EU, in njegove posledice za EU.

V uradu predsednika republike so pojasnili, da predsednik Pahor pripravlja delovni posvet predsednikov vseh parlamentarnih strank. Se pa še usklajujejo glede termina srečanja.