Nov teroristični napad

VIDEO: Grozljivka na letališču v Istanbulu; najmanj 28 mrtvih

G.G.
28. 6. 2016, 21.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški mediji poročajo o najmanj dveh eksplozijah, ki sta odjeknili na letališču Atatürk v Istanbulu. Slišati je bilo tudi streljanje. Umrlo je najmanj 28 ljudi, več kot 60 je ranjenih, šest jih je v kritičnem stanju, je potrdil turški pravosodni minister.

Reuters
Žrtve pred vhodom v stavbo letališča.
Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) nimajo informacij, da bi bili med žrtvami ali poškodovanimi Slovenci. Dežurna številka MZZ je 01 478 22 19. Dežurna številka veleposlaništva v Ankari pa 00 90 312 405 42 21.

Eksploziji sta odjeknili v bližini vhoda na terminal za mednarodne prihode in odhode.

Policija je streljala na tri napadalce, eden od njih je začel tudi sam streljati s kalašnikovko, a ni uspela preprečiti, da se ne bi dva samomorilska napadalca razstrelila pred rentgensko kontrolo na letališču.

Priče poročajo, da je prišlo do streljanja tudi na enem od parkirišč v bližini vhoda. Po eksploziji naj bi od stavbe prek parkirišča bežali štirje oboriženi moški, poroča turška televizija NTV.

Dobro uro po napadu je odgovornost za nov zločin proti človeštvu prevzela teroristična skupina Daeš (t.i. Islamska država).

Potniki na letu iz Ljubljane na varnem

Andrej Šter z zunanjega ministrstva je za POP TV dejal, da po trenutnih informacijah med žrtvami ni Slovencev. Vsi, ki so potovali prek istanbulskega letališča oz. tisti, s katerimi je slovensko veleposlaništvo v Ankari v stiku, so se javili in niso poškodovani. Letalo družbe Turkish Airlines, ki je nekaj po 20. uri vzletelo z Letališča Jožeta Pučnika proti Istanbulu, je po podatkih ministrstva varno pristalo, so pa morali potniki ostati na letalu, je še povedal Šter.

Twitter
Nekaj trenutkov po eksploziji na glavnem letališču v Istanbulu.

Turistične točke v Istanbulu so bile letos že večkrat tarče napadov, ki so jih izvedli skrajneži Islamske države in kurdski skrajneži.