Hojsa čaka kazen

Janšev tajni agent

Samo Strel
28. 6. 2016, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razhajanja med NSi in Alešem Hojsom so dosegla kritično točko. Vrh ledene gore je bila sobotna proslava, s katere je Hojs odslovil Peterleta. Novakova na željo članov stranke pripravlja slovo Hojsu.

STA
Razhajanj med Ljudmilo Novak, ki pelje NSi stran od politik SDS, in Alešem Hojsom, ki želi nasprotno, ni mogoče preseči.

Po besedah vira iz SDS naj bi bil Hojs tajni agent Janez Janše.

»Moja prihodnost znotraj NSi je odvisna predvsem od tega, ali se bom v politiki stranke še prepoznal ali pa bo morda čas za kaj novega,« je po kongresu stranke NSi konec leta 2014 dejal Aleš Hojs. Spomnimo, da se je takrat za predsedniško mesto stranke pomeril z Ljudmilo Novak, ki pa ga je zlahka premagala. Hojs ne skriva simpatizerstva z Janezom Janšo, kar pa trenutnemu vodstvu NSi ni všeč in ubira drugačno politiko, takšno, ki se močno cepi od skrajnih in populističnih poti, po katerih stopa SDS.

Odkrito spogledovanje z Janšo

Aleš Hojs, predsednik VSO: »Moja prihodnost znotraj NSi je odvisna predvsem od tega, ali se bom v politiki stranke še prepoznal ali pa bo morda čas za kaj novega.«

Aleš Hojs svojega spogledovanja z Janezom Janšo ni nikoli skrival. Tako se je tudi razšlo videnje pozicije NSi na slovenski politični sceni z videnjem njene predsednice Ljudmile Novak. Ni bil samo kongres stranke tisti, na katerem je želel Hojs NSi vrniti v senco SDS in tako poskrbeti, menda z Janševim blagoslovom in željo, da stranka zopet postane satelit, ki uresniči želje in namere Janeza Janše. A ker ni uspelo na ta način, se je za Hojsa kljub vsemu našlo mesto med modreci SDS. Kot edini član NSi namreč po svoji volji sodeluje v nekakšni vladi v senci, ki ji predseduje sam Janez Janša. Takoj, ko je to postalo znano, so v NSi dejali, da bi bila po njihovem mnenju normalna pot, da bi Hojs, preden se je odločil za včlanitev v strokovni svet SDS, najprej izstopil iz NSi.

Janšev tajni agent

Zakaj vztrajati v stranki, če pa si odkrito simpatizer druge stranke, z njo sodeluješ in svoji od časa do časa tudi odkrito nasprotuješ? Pogovarjali smo se z viri tako v SDS kot v NSi, oboji so istega mnenja: da Hojsu prija sedeti na dveh stolčkih. Kar nas je presenetilo, pa je bil odziv tesnega sodelavca SDS: »Hojs je Janšev informator, zato pa noče iz NSi, ker predsedniku potem ne bi mogel več nositi notranjih informacij. Na ta način bi izgubil enega pomembnejših plusov, s katerimi si je v prvi vrsti kupil Janševo spoštovanje. Ampak dejstvo je, da Janez, ko nekaj ne daje več tistega, kar potrebuje, zavrže.«

Ljudmila ga bo odslovila

Po zadnjih dogodkih, ko je Hojs tako rekoč odslovil strankarskega kolega Peterleta s sobotne proslave ob dnevu državnosti v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki mu predseduje, pa je nestrinjanje z NSi, ki je tudi jasno in glasno povedala, da sodelovanje z Janšo ni več mogoče, očitno preveliko. Zaradi vseh nakopičenih nesoglasij in pozivov članov NSi, po naših informacijah, stranka zdaj pripravlja izključitev Hojsa.