Vstala Primorska

Protest pred Luko Koper: "Cerar in ostali, prodajajte, kar ste vi ustvarili"

G.G./STA
28. 6. 2016, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred upravno stavbo Luke Koper se je včeraj popoldne na javnem shodu Vstala Primorska - vstani Slovenija zbrala množica, ki je s transparenti in slogani jasno izrazila svoje nasprotovanje morebitnim prodaji Luke. Po besedah sindikalista Petra Majcna je skrajni čas, da se reče konec plenilskemu delovanju določenih krogov v slovenskem gospodarstvu.

STA
Napetosti v koprskem pristanišču ne pojenjajo.
Premier Miro Cerar je spomnil, da je vlada opredelila kot Luko strateško naložbo, ki ostaja v državni lasti. 

Na javnem shodu v organizaciji nedavno ustanovljene Civilne fronte Vstala Primorska - Vstani Slovenija se je pred sedežem Luke okoli 17. ure že zbralo okoli 1000 ljudi, v nadaljevanju shoda na Titovem trgu pa se je trlo 3000 protestnikov, ki so vzklikali "Lopovi, lopovi!", "Punt!" in "Luke ne damo!"

Sporočilo včerajšnjega shoda je po besedah predsednika Konfederacije sindikatov 90 Petra Majcna bilo, da je "skrajni čas, da se reče konec plenilskemu, elitističnemu delovanju določenih krogov, ki vidijo v našem gospodarstvu le svoj interesni kotiček, kjer naj si ustvarjajo svoje osebno bogastvo".

STA

Predsedniku vlade Miru Cerarju je sporočil, "naj nemudoma kaj stori v smislu ustavitve teh nespametnih predlogov in odstavitve odgovornih za škodo Luki, ki prav gotovo pri vsem tem nastaja, saj v nasprotnem lahko zadeva eskalira v še hujšo politično krizo".

Protestniki, zbrani iz Kopra, pa tudi iz drugih koncev Primorske in Slovenije, so svoje nestrinjanje zlasti s potezami Slovenskega državnega holdinga (SDH) izrazili s transparenti, kot "Primorske ne damo", "Ustavimo privatizacijo!" ter "Cerar in ostali, prodajajte, kar ste vi ustvarili".

Organizatorji so prebrali tudi svoje zahteve. Med drugim od pristojnih do četrtka, dan pred skupščino delničarjev Luke Koper, zahtevajo ureditev novega vhoda v pristanišče, razširitev državnega prostorskega načrta koprskega pristanišča, sprejem programa razvoja Luke Koper do leta 2020 ter takojšnjo razrešitev odgovornih za nastalo situacijo v Luki.

Shod sicer prihaja pred petkovo skupščino Luke Koper, naj kateri naj bi na predlog SDH zamenjali tri člane nadzornega sveta na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc.

Predlog SDH za menjavo nadzornikov je skupaj s po mnenju dela javnosti prepočasnim in napačno zastavljenim potekom projekta gradnje drugega tira Koper-Divača sprožilo ostre odzive v delu javnosti, med upravo in nadzornim svetom Luke na eni strani ter vlado in SDH na drugi pa letijo številni očitki in obtožbe. V bran vodstvu družbe so stopili tudi delavski predstavniki, ki so minuli teden organizirali tudi zbor delavcev.

STA