Razdruževanje

Slovaški desničarji napovedali referendum o EU

M.K./STA
25. 6. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovaška desničarska stranka Ljudska stranka naša Slovaška (LSNS) bo v ponedeljek pričela zbirati podpise za referendum o članstvu Slovaške v EU. Za razpis referenduma morajo zbrati 350.000 podpisov.

Twitter

"Zadnji čas je, da Slovaška zapusti to potapljajočo se ladjo," je danes dejal vodja stranke Marian Kotleba. Njegova stranka je s protipriseljenskim programom na parlamentarnih volitvah, ki so potekale marca, presenetljivo osvojila 8,6 odstotka glasov.

Slovaški premier Robert Fico je opozicijo pozval, naj pred predsedovanjem EU, ki ga bo Slovaška prevzela julija, ravna odgovorno. "Uničevanje in sovraštvo ne vodita nikamor," je povedal vodja socialdemokratske stranke Smer.

Ob tem pa je Fico pozval tudi k temeljitim spremembam znotraj EU. "Velik delež ljudi v Evropi zavrača priseljensko politiko EU, nezadovoljni pa so tudi z gospodarsko politiko," je izpostavil.

Slovaška je tako naslednja v vrsti držav, v katerih so se po odločitvi britanskih volivcev, da zapustijo EU, pojavile zahteve po referendumu.

Na Twitterju se je za referendum o neodvisnosti Katalonije zavzel tudi predsednik katalonske nacionalne skupščine Jordi Sanchez. Katalonija si že dlje časa prizadeva za referendum, kakršnega je Škotska izvedla leta 2014.

Na Škotskem so medtem že napovedali, da bodo ponovno izvedli referendum o neodvisnosti, saj je 62 odstotkov Škotov na četrtkovem referendumu podprlo obstanek Otoka v EU, medtem ko je slabih 52 odstotka vseh britanskih volivcev na referendumu izglasovalo izstop Združenega kraljestva iz EU. Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon se je ob tem zavzela tudi za takojšnje pogovore z Brusljem za zaščito položaja Škotske v EU.

Za referendum o članstvu svojih držav v EU so se zavzele tudi desničarske in protipriseljenske stranke v Franciji in Italiji ter na Švedskem, Danskem in Nizozemskem.