Nedopustno

Ali lekarniška zbornica jemlje bolnike za talce?

M.K./STA
25. 6. 2016, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na javni agenciji za zdravila so se odzvali na opozorilo lekarniške zbornice, da bodo od ponedeljka zaradi uvedbe novega sistema kontrole nabavne cene zdravil možne motnje v preskrbi z nekaterimi zdravili. Po mnenju agencije so opozorila neutemeljena, saj imajo zdravila zagotovljen ustrezen delež kritja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

spletna stran Dolenjskih lekarn
Na agenciji menijo, da ni razloga za zavrnitev izdaje zdravil bolnikom. (Slika je simbolična.)

Splošni dogovor, ki ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sklene z izvajalci lekarniške dejavnosti, ima rešitev za dodatne kontrole cen, za katero so na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) prepričani, da bo praktično v celoti odpravila nastali problem. Za tehnične lastnosti te rešitve je Lekarniška zbornica Slovenije vedela že od februarja, ko so se ministrstvo za zdravje, ZZZS, JAZMP, lekarniška zbornica in veletrgovci z zdravili o njej sporazumeli, formalno pa bi jo zbornica lahko implementirala že v začetku tega meseca, so zapisali v sporočilu za javnost.

Rešitev je po njihovem mnenju v tem, da se na podlagi podatkov iz centralne baze zdravil, katere skrbnik je ZZZS, omogoča trajno kontrolo veljavnih cen zdravil pri veletrgovcih, ki oskrbujejo slovenske lekarne. JAZMP ni jasno, zakaj se ta rešitev še ne izvaja.

Prepričani so, da bo bistveno zmanjšala oziroma praktično v celoti odpravila pojav neveljavnih cen zdravil. Vzrok za uporabo neveljavne cene lahko nastane na vseh ravneh prometa z zdravili na debelo in tudi na drobno, ker gre za kombinacijo več tisoč zdravil in več sto udeležencev v prometu, kar pri 16 milijonih letno izdanih receptov v Sloveniji pomeni množico poslovnih dogodkov, kar kliče po nujnosti uvedbe omenjenih dodatnih kontrol, so zapisali.

Na agenciji menijo, da je nedopustno, da se v času do implementacije rešitve zaradi neurejenih poslovnih razmerij med posameznimi udeleženci v prometu z zdravili jemlje za talce bolnike z zavrnitvijo izdaje zdravil. Opozorila zbornice v zvezi z omejevanjem dostopnosti do določenih zdravil, ki so jih lekarne plačale po previsokih cenah, so neutemeljena, saj so vsa ta zdravila na slovenskem trgu dostopna in imajo zagotovljen ustrezen delež kritja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Na agenciji menijo, da ni razloga za zavrnitev izdaje zdravil bolnikom in prav tako ni razloga za nadaljnje odlašanje pri uvajanju dodatne kontrole cen, ki jo omogoča splošni dogovor.