Zavezništvo

FOTO: Cerar na križarki o umirjanju strasti in mirnem razčiščevanju zadev v Luki Koper

M.K./STA
25. 6. 2016, 16.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar si je danes v koprskem pristanišču ogledal vojaško križarko ameriške mornarice USS Monterey in pri tem izrazil veselje, da naši zavezniki ob 25-letnici slovenske neodvisnosti delijo naše navdušenje.

STA
Premier Miro Cerar si je v spremstvu ameriškega veleposlanika Brenta R. Hartleyja in kapitana ladje Christopherja P. DeGregoryja ogledal raketno križarko ameriške mornarice USS Monterey.

Premier je ob tem ponovil zavezanost Slovenije za mir in izpolnjevanju zavez do zveze Nato.

Ob takih srečanjih, kot je današnje, je po Cerarjevih besedah "pomembno, da izkažemo našo zavezanost Natu (...) in da tudi naši zavezniki poznajo Slovenijo, da vedo, da se zavzemamo za mir".

STA

Vplutje USS Monterey prav ob priložnosti slovenskega državnega praznika je po oceni predsednika vlade tudi "dokaz, da tudi naši zavezniki cenijo to, kar smo takrat storili, da nam dajo pri tem podporo, mi pa skupaj z njimi izkazujemo našo skupno zavezo, da ohranimo mir in varnost tako v Sloveniji kot tudi v širšem okviru Nata in sveta".

Kot je poudaril premier, je slovenska vlada ta četrtek pri zadnjem razrezu proračunskih izdatkov nekoliko povišala odstotni delež zneska, namenjenega obrambni sposobnosti Slovenije. Vlada bo po Cerarjevih besedah, tako kot je zdaj ustavila trend padanja sredstev za vojsko, postopno že v letu 2017 in potem kasneje ta sredstva povišala, hkrati pa izvedla številne ukrepe za modernizacijo vojske.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley pa je izpostavil, da današnji obisk podčrtuje odnose med zavezniškima državama, govori pa tudi širše o siceršnjih dobrih odnosih med ZDA in Slovenijo. Izrazil je tudi svoje čestitke in spoštovanje Sloveniji ob državnem prazniku.

STA

O Luki Koper brez napenjanja mišic

Slovenski premier se danes ni mogel izogniti novinarskem vprašanjem v zvezi s stanjem v Luki Koper. Ob tem je ponovil, da je treba ta čas umiriti strasti in zadeve v miru razčistiti, šele potem bo mogoče sprejemati odločitve: "Pretirano prenapenjanje mišic je pa tu popolnoma nepotrebno, kajti to se lahko reši z dialogom."

Cerar je spomnil tudi na interes države za uspešno poslovanje Luke Koper in izgradnjo drugega tira.

"Primorcem, Koprčanom in drugim sporočam, da mislim zelo resno, ko rečem, da je vladi še kako mar za to, da je Luka Koper uspešna in da si želimo, da Luka Koper še naprej deluje uspešno, dobro, in da ne bomo storili nič takega, kar bi to poslovanje Luke Koper oviralo ali omejilo ali poseglo celo v pravice delavcev," je dodal.