Zdravje

Kaj sploh je meditacija?

ds
25. 6. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Meditacija je mentalna tehnika, ki si jo prisvajajo razna svetovna verstva. Pri izvajanju meditacije pozabite na razne eksotične navade, kot je zažiganje kadila pri budističnih kipcih, in druge verske obrede. Meditacija ni nikakršna skrivnost, niti mistični ali spiritualni proces.

dreamstime
Ne glede na to, kako meditacijo poimenujemo ali izvajamo, je bistvenega pomena, da z njo dosežemo stanje globoke sprostitve in povečanje zavedanja.

Beseda meditacija je latinskega izvora (»meditari« pomeni razmišljati) in pomeni razmišljanje, premišljanje ali celo razglabljanje. Meditacija je torej oblika poglobljenega opazovanja, pot v našo notranjost in najboljši način počitka od tiranije duha, ki nas nenehno preganja, naj naredimo več in več. Z meditiranjem še dodatno urimo um, da postane osredotočen in miren. Predstavlja torej vadbo za preprečevanje vdora neželenih misli na naraven način, z globoko sprostitvijo telesa in ohranjanje duha brez misli. Takšno stanje lahko vzdržujemo nekaj sekund ali pa nekaj ur, odvisno od posameznikove veščine in želje.

Prepustimo se

Meditacija je najbolj naravna oblika počitka, saj je meditiranje temeljna dimenzija našega življenja, ki se začne ob rojstvu in traja vse do konca našega zemeljskega bivanja. Opisali bi jo lahko kot sprejemanje ljubezni, ki nam jo dajo starši ob rojstvu, kot poslušanje nežnih melodij, ki nam jih mama zapoje ob zibelki, kot ljubezenska pisma in sprejemanje lepot tega sveta, ki nas obdajajo. Pri vsem tem občutimo poglabljanje vase, vse to pa je lahko neke vrste meditacija.

Brez resnične tišine v lastnih mislih ne moremo prisluhniti notranjim signalom, ki nam jih daje telo. 

Dobro je, da meditiramo tudi takrat, ko smo brez vsakih želja, ko ne počnemo ničesar, enostavno se prepustimo sedanjemu trenutku. Meditacijo lahko predstavlja tudi sprehajanje na prostem ali zazrtje v zvezdno nebo, ta trenutek pa podaljšujemo, ko opazujemo sončni zahod, naravo in podobno. Pri vsem tem preprosto uživamo, ne da bi ugotavljali, kaj in zakaj. Meditiramo lahko vedno in povsod, kadar to pač potrebujemo. Meditacije se lahko poslužujemo, ko razglabljamo o pomenu dogajanja v našem življenju, o delu, ljubezni, bližnjih, sebi, umetnosti, glasbi. Bistvo vsake meditacije pa je, da ustavimo vse aktivnosti, upočasnimo miselni proces in duha usmerimo v en sam namen.

dreamstime
Meditacijo lahko predstavlja tudi sprehajanje na prostem ali zazrtje v zvezdno nebo, ta trenutek pa podaljšujemo, ko opazujemo sončni zahod, naravo in podobno.

Mantra

Obstaja veliko oblik in tehnik meditacije na vseh kontinentih tega sveta. Ne glede na to, kako meditacijo poimenujemo ali izvajamo, je bistvenega pomena, da z njo dosežemo stanje globoke sprostitve in povečanega zavedanja. Tehnika izbire mantre je preprosta, sestavljena naj bo iz nekaj črk ali zvokov, ki nam pomagajo doseči izpraznitev ali očiščenje stanja duha. Mantra nima nobenega posvečenega pomena in nobena ni boljša od druge. Verjetno je najbolj poznana zvočna mantra »om« ali »aum«, primerna pa je vsaka podobna beseda, ki ji ustrezno podaljšamo zvok (primeri: dom, hrib, boom, zum, šum, mama, tom, ata in podobno) Najbolje bi bilo, da za mantro uporabimo kako tujo besedo, ki se ne pojavlja v vsakodnevnih pogovorih.

Najpomembneje pa je, da vaše mantre ne pozna nihče drug kot samo vi, saj obstajajo ljudje, ki bi lahko vaše stanje duha v meditaciji izkoristili v nizkotne namene (na vas lahko telepatsko delujejo, vas izkoriščajo ali kako drugače prizadenejo). Ne glede na vsebino pa ima mantra pri doseganju in ohranjanju meditativnega stanja praznega duha zelo veliko pomen.

O Budi, začetniku meditacije

V meditaciji je Buda preživel 49 dni pod drevesom bodhi v kraju Bodhgaja. Ker ga v meditaciji ni moglo nič premotiti, so ga ljudje začeli klicati Buda – razsvetljeni ali prebujeni.

Kako meditacija vpliva na imunski sistem?

Dokazano je, da meditiranje in vaje koncentracije močno pripomorejo k zdravljenju duha in telesa ter upočasnijo staranje.

Pri meditiranju je pomemben telesni položaj, ki mora biti udoben in sproščen. Primerno je, da sklenete roke in prekrižate noge, saj na tak način bioenergetsko polje (avro) okoli sebe zgostite in ga naredite intenzivnejšega, preprečite pa tudi možnost, da bi vam kdorkoli jemal energijo. V takšnem položaju ste primerno zaščiteni in zaprti.

V nihanju avre, ki nas obdaja, lahko zaznamo vse miselne procese, ki vplivajo tudi na naše zdravstveno stanje. Z meditacijo preženemo slabe misli, naš um se umiri, kar prav gotovo vpliva na izboljšanje psihofizičnega stanja telesa.

Če uspemo ustaviti prav vse misli, damo telesu in duhu svobodo, da dosežeta svoje naravno stanje, to je tisto, ki nam ga je narava namenila ob rojstvu. Takšno stanje se izraža kot uravnotežena harmonija telesa in duha, kar je močno povezano z intenzivnimi procesi samozdravljenja v našem telesu, saj se aktivira naravno delovanje imunskega sistema. Druga korist meditiranja je odprtost duha k novim idejam. Brez resnične tišine v lastnih mislih ne moremo prisluhniti notranjim signalom, ki nam jih sporoča telo. Ljudje smo naučeni poslušati zunanje signale in spremljati dogajanje okoli nas, zatrli smo namreč potrebo po poslušanju lastne notranjosti duha. Meditacija teži k celosti duha, duše in telesa, z njo vzpostavimo ravnovesje energij in mirnost duha. Zato meditacija pri procesu zdravljenja pomaga do hitrejšega okrevanja in predstavlja najhitrejšo pot za obnavljanje naših telesnih celic in telesa kot celote.

Zavedati pa se moramo, da je potovanje v našo notranjost najdaljše, najtežje in hkrati tudi najlepše doživetje, zato poskusite narediti ta korak. Ne bo vam žal.