Dr. Lu Li svetuje

Problematična najstnica

Dr. Lu Li
25. 6. 2016, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajska zdravnica dr. Lu Li ne svetuje samo ljudem, ki imajo fizične težave, temveč s svojimi terapijami pomaga tudi pri vedenjskih težavah. Tokrat je za pomoč zaprosila bralka, katere hčerka je v najstniških letih postala zelo problematična.

Dreamstime
Koromač, rožmarin in timijan so na slovenskih vrtovih zelo domači, tudi mete in melise imamo v izobilju, zato je priprava čajev zelo preprosta in pestra.

Spoštovana dr. Lu Li!

Sem mama 16-letnega dekleta, zelo »problematične« najstnice. Na vas se obračam po nasvet, kako moji hčerki podati prave smernice vedenja in jo vsaj malo umiriti, saj se je z nastopom pubertete v naši hiši začel skoraj pekel.

Starši smo svojim otrokom zgled in odnos se spremeni šele takrat, ko spremenimo odnos do sebe ter posledično do svojega otroka, moža, partnerja ... 

Hčerka vsekakor nič ne posluša, krši vse dogovore in pravila, domov se vrača zelo pozno, učiti se ji seveda ne ljubi, vse ji je pretežko, je neizmerno vzkipljiva, neprilagodljiva in absolutno ima v vsem prav – po svojem mnenju, seveda. Sama sem potrpežljiva in mogoče celo v tem trenutku preveč prijazna in popustljiva, saj nisem zagovornik »trde« roke, vendar počasi že vsi doma, vključno z mojim možem in njenim mlajšim bratcem, doživljamo turbulenco kot v najhujšem neurju.

Ne vem sicer, kako bi kitajska medicina lahko pomagala, sama nimam izkušenj, vendar bi poskusili, če menite, da lahko to vsaj malo umiri njeno obnašanje in malodušje do sveta.

Neva

Ga. Neva, lepo pozdravljeni.

Kljub trenutnemu stresnemu okolju čutim v vaših besedah, da vam smisel za humor še ni pošel, kar je zelo dobro.

Dreamstime
Koromač

Obnašanje najstnikov je seveda zelo različno, premalo pa se zavedamo, kako močan vpliv imamo na to, še preden se puberteta začne. Gre za postavljanje mej, učenje medsebojnega spoštovanja, ljubezni in upoštevanja že vse od trenutka, ko se otrok rodi. Kar ustvarimo/ustvarjamo v njihovem ranem otroštvu, to žanjemo pozneje.

Mogoče ste sami »prenežni« po naravi, kar samo pomeni, da morda niste hčerke dovolj usmerjali, ji postavljali mej in se z njo dogovarjali na miren in ustvarjalen način. V tem trenutku boste na »stari« način sobivanja z njo težko dosegli večje rezultate, zato priporočam, da se v večji meri posvetite sebi in prek svoje osebne in duhovne rasti z njo vzpostavite bolj kakovosten in trden odnos. Starši smo svojim otrokom zgled in odnos se spremeni šele takrat, ko starši spremenimo odnos do sebe ter posledično do svojega otroka, moža, partnerja in tako naprej.

Obnašanje najstnikov je seveda zelo različno, premalo pa se zavedamo, kako močan vpliv imamo na to, še preden se puberteta začne. 

Vsekakor lahko vzporedno pomagate tudi hčerki. Pri njej je zdaj v porastu jetrni ogenj, ki je tako silen, eksploziven in močan, da postaja destruktiven. Jetra ustvarjajo v telesu imperij in s seboj potegnejo ves živčni sistem, ki je čedalje bolj nemiren in neposlušen. Tudi njej ni lahko, saj ima veliko notranjih bojev.

Učinkovita bi bila formula easeplus (jiawei xiayao) ali ease form (xiaoyao) za sproščanje jeter in ognja v telesu. Prav tako stimuliranje točke LR3 na stopalih.

Predlagala bi vam, da prideta na pregled skupaj, da se v miru pogovorimo ter se skupaj lotita kakšne terapije, ki bo tudi utrdila vez med vama, saj bosta imeli nekaj skupnega, kar vaju bo sproščalo in umirilo.

Dreamstime
Rožmarin

Zanjo prav tako priporočam aurikuloterapijo, pri kateri se uporabljajo zrnca, ki se prilepijo na ušesa za nekaj dni. S pritiski si jih vsak dan masiramo, aktiviramo, kar blagodejno vpliva na notranje organe in živčni sistem.

Poskušajte biti z njo čim več v naravi, naj bo redno športno dejavna, morda skupaj poiščita šport, ki bi vama ustrezal, ali si vzemita vsak dan čas vsaj za sprehod ali lahkoten tek.
Vsak dan naj tudi popije skodelico čaja iz svežega koromača, ki ga za 5 do 10 minut prevrete, ter skodelico čaja iz rožmarina ali timijana. Priporočljiv je tudi metin čaj, pa melisa ter uživanje čim več kislih jedi in sadja.

Kadar ustvarjamo harmonijo jeter, je dobro poskrbeti tudi za vranico, ki je z jetri v ciklusu nadzora. Peljite hčerko na kakšno masažo, prisluhnite ji in poskušajte poiskati pot do nje, saj je v ranljivem obdobju in vse, kar potrebuje, je velika mera ljubezni, ljubezni, ljubezni …

Vse dobro vam želim.