Nezaslišano

Razlog, zakaj vedno več mladih nosečnic kadi, vas bo pretresel

R.T.
25. 6. 2016, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Najstniški trendi imajo skoraj pregovorno le redko pozitivne plati. V tem primeru pa bi bilo mogoče reči, da so bile presežene vse meje dobrega okusa.

Raziskave kažejo, da je dvakrat bolj verjetno, da bodo nosečnice, ki kadijo, rodile za v povprečju 200 gramov lažje otroke.

Že 16-letna dekleta začenjajo kaditi oziroma kadijo več zgolj zato, da bi imele manjše dojenčke.

Deset let trajajoča raziskava profesorice SimoneDennis z Avstralske narodne univerze je pokazala, da se mlade avstralske nosečnice bolj bojijo porodnih bolečin kot pa negativnih učinkov kajenja na zarodek. Ugotovitve omenjene profesorice med drugim kažejo tudi, da že 16-letna dekleta začenjajo kaditi oziroma kadijo več zgolj zato, da bi rodile manjše dojenčke, saj se bojijo, da njihova telesa ne bi zmogla roditi.

Ravno obratni učinek

Še bolj pretresljivo pa je dejstvo, da so bodoče mamice k temu početju napeljala opozorila na zavojih cigaret, na katerih piše, da lahko »kajenje zmanjša težo dojenčka«. Učinek opozoril je bil torej ravno nasproten od nadejanega – namesto, da bi jih opozorila odvrnila od kajenja, so bodoče mlade avstralske mamice v upanju na čim manj boleč porod kajenje vzele za svoje. Raziskave namreč kažejo, da je dvakrat bolj verjetno, da bodo nosečnice, ki kadijo, rodile za v povprečju 200 gramov lažje otroke.