Nalezljive oblike

Se je mogoče v morju okužiti z rakom?

R.T.
23. 6. 2016, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Odkritje nalezljivih oblik raka, ki so nekoč veljale za redkost v naravi, pri treh različnih vrstah lupinarjev, poraja številna vprašanja.

Reuters
Naslednji korak bo proučitev genetskih procesov, ki omogočajo okužbo s tumorji.

Sodeč po rezultatih nedavne raziskave se nalezljive rakave celice v morju širijo med različnimi živalmi in celo različnimi vrstami. Številni se zato sprašujejo, če bi lahko rak postal nalezljiv tudi pri ljudeh.

Nova raziskava je pokazala, da je nalezljiv rak nekaj povsem običajnega pri treh vrstah lupinarjev. 

Redkost, a ne ravno

Do sedaj je veljalo, da se le redko zgodi, da bi se ena žival raka nalezla od druge, čeprav je znano, da se psi lahko okužijo s spolno prenosljivimi tumorji. Drug tak primer so tasmanski vragi, med katerimi se obrazna različica raka širi z grizenjem. Poseben primer je bil zabeležen lani, ko je trakulja z rakavimi celicami okužila človeka, čigar imunski sistem je dodobra načel aids.

Nekaj običajnega

Nova raziskava pa je pokazala, da je nalezljiv rak nekaj povsem običajnega pri treh vrstah lupinarjev. Raziskovalci so namreč odkrili školjke ob obalah Kanade in Španije, ki so bile okužene s tumorji, ti tumorji pa so izvirali iz drugih školjk. Torej: okužba z nalezljivimi rakavimi celicami je v morskem okolju razširjen pojav. Pri do sedaj preiskanih vrstah so primeri prenosljivega raka številčnejši od primerov spontanih obolenj. Rak se po ugotovitvah raziskovalcev širi med predstavniki iste vrste, so pa zabeležili en primer medvrstne okužbe.

Naslednji korak bo proučitev genetskih procesov, ki omogočajo okužbo s tumorji. Na ta način bi lahko izvedeli več o tem, kako se rakava obolenja širijo pri ljudeh.

Strah je odveč

Mar to pomeni, da plavanje ni več varno in da lupinarji na krožniku niso več zaželeni gosti? Po besedah raziskovalcev, zaslužnih za to novo znanje, je vsak strah odveč. Ni namreč dokazov, da bi se tumorji mehkužcev razširili kam drugam kot na druge mehkužce. Naš imunski sistem deluje drugače kot njihov – njihov je tako primitiven, da ne napade tumorjev, ki niso iz njihovega telesnega tkiva, kot bi bilo v primeru človeškega imunskega sistema.