Svet

Zaradi zike več prošenj za splav

G.G./STA
23. 6. 2016, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi virusa zika v Latinski Ameriki beležijo več prošenj za umetno prekinitev nosečnosti, kažejo izsledki, objavljeni v reviji New England Journal of Medicine. Po ocenah naj bi se v Braziliji število prošenj za splav najmanj podvojilo, medtem ko v ostalih državah beležijo porast števila prošenj za splav za tretjino.

Reuters

Mnoge države Latinske Amerike so ženskam zaradi tveganja okužbe z virusom zika odsvetovale zanositev, saj je virus nevaren za nosečnice oziroma plod.

Virus zika prenašajo komarji v 60 državah sveta, zaradi njega pa so pri več kot 1500 dojenčkih diagnosticirali mikrocefalijo. Gre za bolezen, ko se otroci rodijo z nenormalno majhno glavo, virus pa lahko povzroči tudi Guillain-Barrejev sindrom, znaki katerega so ohromitve. Ker je prekinitev nosečnosti v marsikaterem delu Latinske Amerike nezakonita, se ženske zatekajo k tistih, ki splave opravljajo na skrivaj.

Portal Ženske na spletu (Women on Web) je internetna pomoč za ženske, ki želijo splaviti v državah, kjer dostopa do "varnega splava" nimajo. Preko portala je pod nadzorom zdravnika mogoče naročiti zdravila za prekinitev nosečnosti, in sicer pred devetim tednom nosečnosti.

Raziskovalci so na spletnem portalu Women on Web analizirali več tisoč prošenj v petletnem obdobju do izdaje opozorila Panameriške zdravstvene organizacije 17. novembra lani. Tako so ocenili, koliko prošenj za splav je mogoče pričakovati med 17. novembrom lani in 1. marcem letos.

Ugotovili so, da so v državah, ki so odsvetovale zanositev, kot sta denimo Brazilija in Ekvador, zabeležili več kot dvakrat več prošenj za splav.

V državah, kjer oblasti žensk niso pozivale, naj ne zanosijo, pa so raziskovalci zabeležili manjši porast števila prošenj za splav.