Referendum

Britanci glasujejo o obstanku v EU

M.K./STA
23. 6. 2016, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Milijoni britanskih volivcev danes v ozračju ostre kampanje in negotovega izida odločajo o članstvu Otoka v EU.

Profimedia
Po nevihtni noči z močnimi nalivi so se britanski volivci in volivke odpravili na glasovanje o članstvu v EU.

Rekordnih 46,5 milijona registriranih volivcev lahko danes v 382 volilnih okrožjih na voliščih odgovarja na vprašanje: "Naj Združeno kraljestvo ostane član EU ali zapusti EU?"

Premier David Cameron, ki je na zadnjem zborovanju v sredo znova pozval k obstanku v povezavi, je davi glasoval na volišču v Londonu, glas je prav tako že oddal vodja opozicijskih laburistov, tudi zagovornik obstanka, Jeremy Corbyn.

Številni volivci na jugovzhodu Anglije so se na volišča odpravili kljub nevihtam in poplavam. Drugod, na primer v škotskem Glasgowu, pa so ljudje na oddajo glasu v vrsti čakali pod jasnim nebom. "Pred našim voliščem je bila vrsta ob 7. uri, prvič da se je na volilni dan, kolikor se spomnimo, zgodilo kaj takega," pa je sporočil volivec v severozahodni Cumbrii.

Nekateri drugi volivci so pod oznako #voted na Twitterju objavili fotografije svojih izpolnjenih glasovnic, ki so jih posneli z mobilnimi telefoni. Volilne oblasti so sicer volivce pozvale, naj se na voliščih vzdržijo selfijev.

Profimedia
.Nigel Farage

Strokovnjaki napovedujejo visoko volilno udeležbo. Prav volilna udeležba bi lahko po mnenju enega glavnih zagovornikov odhoda iz povezave, vodje evroskeptične stranke Ukip Nigela Faraga, odločila rezultat referenduma.

"Resnično mislim, da imamo dobre možnosti, a vse je odvisno od udeležbe in tistih 'mehkih' privržencev obstanka, ki ostajajo doma," je pred svojim domom v Kentu ocenil Farage.

Profimedia
Britanski premier David Cameron je danes na volišče blizu svoje rezidence na Downing Street 10 prišel s soprogo Samantho.

Cameron, ki je danes na volišče blizu svoje rezidence na Downing Street 10 prišel s soprogo Samantho, je medtem na sredinem zadnjem zborovanju znova pozval ljudi, naj glasujejo za obstanek.

"Winston Churchill ni obupal nad evropsko demokracijo (...) ne bi smeli odkorakati stran, je dodal. "Naše gospodarstvo bo trpelo, če bomo odšli," je še poudaril.

Profimedia
Jeremy Corbyn

Negotov izid

Ker na Otoku danes ne izvajajo vzporednih volitev, prvih izidov ni pričakovati pred 5. uro zjutraj v petek.

V eni izmed zadnjih anket pred referendumom je tabor zagovornikov članstva zmagal z 48 odstotki glasov, medtem kot je tabor zagovornikov odhoda podprlo 42 odstotkov vprašanih. Prestali so bili še neodločeni, kaže ta telefonska raziskava, ki jo je podjetje ComRes opravilo za časnik Daily Mail in televizijo ITV News.

Dve drugi anketi, objavljeni na predvečer glasovanja, obe na spletu, pa sta dali prednost taboru za odhod, in sicer dve odstotni točki, kar pa je še znotraj statistične napake.

Drama referendumskega dne se odraža tudi v današnjih izdajah britanskih časnikov. Dan neodvisnosti, se glasi naslovnica časnik Sun, zagovornika brexita. The Times pa je zapisal, da gre za Dan obračuna.