Avant car, tehnološko podjetje na področju mobilnosti, je ob podpori podjetja Comtrade med prvimi v svetovnem okviru razvilo električni car sharing model Avant2Go, ki vključuje 100 % električna vozila različnih uveljavljenih proizvajalcev, kot so BMW i3, Renault Zoe in Smart Electric Drive. 

Podjetje Avant car je ob podpori podjetja Comtrade razvil električni car sharing model Avant2Go, ki je zasnovan z načeli trajnostnega sobivanja. V prvem letu projekta bo na voljo 50 električnih vozil, s čimer naj bi bila prestolnica postopoma razbremenjena za 500 do 1000 vozil. Uradni začetek uporabe storitve Avant2Go je predviden v začetku julija.

Nov koncept lastništva

Car sharing omogoča, da se s pomočjo napredne tehnologije znižajo stroški mobilnosti uporabnika, ki ne nosi več finančnih bremen lastništva vozila, ampak izkorišča prednosti uporabe storitve deljenja in zanjo plačuje le, ko jo uporablja. 

Cene in lokacije

In kakšne so te cene? Najprej se mora uporabnik registrirati, kar stane 59 evrov. S tem že odpadejo uporabniki, ki bi le občasno uporabljali ljubljanski car sharing. Cena najema bo znašala tri evre za smarta, štiri evre za renaulta in pet evrov za bmw-ja. Prišteti pa je treba še strošek časa najema in kilometrino (pri smartu 5 centov na minuto in 20 centov na kilometer).

Za uporabnike so bistvene tudi lokacije, kot pri že uveljavljenem sistemu Bicikelj. Torej kje bodo lahko prevzeli avte in kje jih bodo morali pustiti. Če bo moral nekdo kilometer peš ali s taksijem do prevzema, mu to ne bo pretirano všeč. V prvih mesecih bodo parkirni prostori na teh lokacijah: Trdinova ulica, Cankarjeva ulica, Miklošičeva ulica, Tehnološki park, BTC,  Dunajska cesta 140 in letališče Brnik.

Avantcar_Go_6
Avantcar

Trajnostno bivanje in prihranki

Ustanovitelji pravijo, da je Avant2Go car sharing zasnovan v skladu z načeli trajnostnega sobivanja. Celotna mobilnost poteka brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik so snovalci modela dodatno poudarili z uporabo električne energije, ki prihaja iz obnovljivih virov. Personalizirana mobilnost v celoti poteka preko uporabniku prijazne inovativne aplikacije na pametnem telefonu (od rezervacije do plačila). Prednost car sharinga je tudi v tem, da so v storitvi že vključeni registracija, zavarovanje, gorivo, vzdrževanje in vinjeta.

Različni modeli avtomobilov

Uporabnikom bodo na voljo različni modeli električnih avtomobilov, ki za premikanje potrebujejo le eno prestavo. Za hitre mestne opravke snovalci priporočajo Smart Electric Drive za do dve osebi. Tistim, ki potrebujejo več prostora, Avant2Go omogoča uporabo petvratnega in petsedežnega kompaktnega vozila Renault Zoe, na voljo pa je še BMW i3, zmogljivo štirisedežno premijsko vozilo kompaktnega razreda. V prvem, pilotnem letu projekta, bo na voljo flota 50 električnih vozil. 

Avantcar_Go_2
Avantcar