Veleposlanik na zagovoru

Moskva jezna zaradi aretacij navijačev

G.G./STA
15. 6. 2016, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zaradi aretacije ruskih navijačev med evropskim prvenstvom v nogometu, ki poteka v Franciji, na zagovor poklical francoskega veleposlanika v Rusiji Jean-Mauricea Riperta.

Reuters
Ruski huligani povzročajo največ težav.
"Nadaljnja protiruska čustva glede nastopa ruske reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu bi lahko bistveno škodovala odnosom med državama," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

"Popolnoma nesprejemljivo je bilo, da je policija ustavila avtobus z več kot 40 ruskimi navijači," je dejal ruski zunanji minister. Moskvo je zmotilo tudi to, da o aretaciji niso obvestili ruskega veleposlaništva ali konzulata v Marseillu.

Francoske oblasti so v torek na jugu države pridržale 43 ruskih navijačev, ki so jih zaradi domnevnih povezav z izgredi na sobotni tekmi z Anglijo zaslišali. Danes so 11 navijačev izpustili, medtem ko lahko druge obtožijo ali izženejo iz države. Ruski državljani pa so bili tudi med desetimi navijači, ki so jih aretirali pred današnjo tekmo v Lillu.

Krovna evropska zveza Uefa je rusko zvezo zaradi sobotnih izgredov ruskih navijačev kaznovala z globo v višini 150.000 evrov. Obenem ji je zagrozila, da bo rusko nogometno reprezentanco ob še kakšnem podobnem incidentu izključila iz Eura.