UKC Maribor

Janez Lavre postal v. d. direktorja

Gabrijel Toplak
15. 6. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na delovno mesto bo prišel v ponedeljek, saj prejšnjemu direktorju Gregorju Pivcu v nedeljo poteče odpovedni rok v pogodbi direktorja. Člani sveta v nekaj mesecih načrtujejo nov razpis za direktorja.

Arhiv Svet24
Janez Lavre iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu že vrsto let vodi slovenjgraško bolnišnico, prej pa je delal kot zdravnik.

Po ponedeljkovem večurnem poznopopoldanskem zasedanju je svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor kakšno uro čez polnoč na torek odločil: vršilec dolžnosti direktorja druge največje zdravstvene ustanove v državi bo direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre.

Svet zavoda UKC Maribor je sicer izbiral med petimi kandidati.

VELJAL ZA FAVORITA

Oseminštiridesetletnik iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je pred vodenjem slovenjgraške bolnišnice delal kot zdravnik, je pri imenovanju za v. d. direktorja te zdravstvenem ustanove veljal za favorita. Nedavno ga je namreč podprla tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Sicer pa je predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek povedala, da je na glasovanju po ločeni predstavitvi posameznih kandidatov in burni razpravi Lavre prejel šest od desetih možnih glasov. »Iskali smo kandidata, ki pozna zdravstveni sistem in lahko takoj začne nekaj delati za stabilizacijo sistema. Iskali smo tudi nek konsenz, kateri kandidat je presečno tak, ki bi zadovoljil pričakovanja vseh članov sveta,« je pojasnila Kovačič Mežkova.

Po 8 urah zasedanja so izbrali vršilca dolžnosti direktorja.

NAJPREJ KADROVSKE TEŽAVE

Lavre, ki je na listi NSi kandidiral tudi za poslanca državnega zbora, je po predstavitvi članom sveta zavoda poudaril, da se bo najprej lotil reševanja kadrovskih težav. »Absolutno se moramo najprej lotiti kadrovskega načrta, tudi kadrovske popolnitve, dogovora s posameznimi predstojniki klinik in oddelkov, ter potem videti, kako naprej,« je opisal načrte, prednost naj bi dajal tudi javnim naročilom in neplačanim programom.

Janez Lavre, novi v. d. direktorja UKC Maribor: »Absolutno se moramo najprej lotiti kadrovskega načrta, tudi kadrovske popolnitve, dogovora s posameznimi predstojniki klinik in oddelkov

PREIZKUSNA FUNKCIJA

Lavre bo kot v. d. direktorja prevzel posle v ponedeljek, saj se dan prej prejšnjemu direktorju Gregorju Pivcu izteče odpovedni rok. In tudi ne skriva, da ga zanima morebitno dolgoročnejše vodenje UKC Maribor. Na vprašanje, ali svet zavoda vidi Lavreta tudi kot direktorja s polnim mandatom, je Kovačič Mežkova odgovorila: »Lahko smatrate, da je vedejevstvo zgolj neke vrste preizkusna funkcija.« Novega direktorja s polnimi pooblastili bodo iskali z novim razpisom, še prej pa naj bi sprejeli določene spremembe statuta, ki naj bi bile pripravljene najpozneje do jeseni.

Sicer pa je svet zavoda v ponedeljek izbiral med petimi kandidati. Poleg Lavreta so bili k predstavitvi vabljeni nekdanji predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, vodja centra UKC Maribor za odnose z javnostmi in marketing Janez Lencl, strokovni vodja zdravstvene nege mariborske klinike za kirurgijo Igor Robert Roj ter direktorica farmacevtske družbe Marifarm Romana Fišer.