Slovenija v središču afere

Kdo laže in krade: zakaj Gregorju 5 namesto 55 dolarjev na uro?

T.L.
19. 5. 2016, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Elon Musk, prvi mož Tesla Motors, je objavil dokument, iz katerega izhaja, da bi najeti delavci v njegovi tovarni morali dobiti plačilo v višini 55 ameriških dolarjev na uro.

arhiv
Še vedno ni jasno, zakaj naj bi Lešnik po odvedenih obveznostih, prejemal le 5 dolarjev na uro.

Očitno se zgodba s plačevanje tujih delavcev, med njimi je najbolj poznan Slovenec Gregor Lešnik, ki je za ameriški medij Mercury News spregovoril o izkoriščanju, ki da ga je doživel med delom v ZDA, še ne bo kmalu končala. In bo očitno pretresla poslovne prakse tudi največjih podjetij. 

Poročali smo, da je Gregor Elona Muska, lastnika dveh močnih tehnoloških podjetij, obtožil, da izkorišča tuje delavce. Da je za fizično delo v njegovem obratu dobil plačanih le 5 ameriških dolarjev na uro, ko pa se je poškodoval, pa se ni nihče želel ukvarjati z njim. Na povezavi lahko preberete Gregorjevo plat zgodbe in prvotni Muskov odziv.

"Slovensko podjetje je imelo možnost, da delavce primerno plača"

Lešnik se je zaposlil pri slovenskem podjetju ISM Vuzem. Slovenci so bili le podizvajalci poslov za nemško podjetje Eisenmann, ki ga je ameriški avtomobilski proizvajalec Tesla Motors izbral za gradnjo visokotehnološke lakirnice.

Že takoj po objavi se je na twitterju oglasil Elon Musk in dejal, da bodo preverili, kaj se je dogajalo in se, v kolikor se bodo navedbe pokazale za resnične, Gregorju primerno oddolžili.

Ponoči po slovenskem času pa se je  Musk znova oglasil: objavil je dopis nemškega podjetja Eisenmann, pod katerega se je podpisal direktor Mark West. Ta je zapisal, da so v podjetju presenečeni presenečeni nad vsebino članka v Mercury News. Tudi sami so sprožili preiskavo o obtožbah, ki se "zaenkrat osredotočajo očitno na prakse podjetja ISM Vuzem."

Zapisal je, da je bil sklenjen dogovor, da delavci v osnovi dobijo plačano 55 dolarjev na uro, s čimer je, kot dodaja, imelo slovensko podjetje možnost, da delavce primerno plača.

Dogovor sklenili z ameriško izpostavo podjetja ISM Vuzem 

Ker je Lešnik za delov  ZDA pridobil tudi povsem napačno vizo, je West še dejal, da njihovo podjetje s pridobivanjem vize ni imelo opravka. Oni so sklenili posel z ameriško izpostavo podjetja ISM Vuzem (ISM Vuzem USA Inc.). Ker je šlo, kot zapiše West, za sporazum na domačih tleh, nemško podjetje ni imeli nič opravka z vizami za delavce.

Tudi v nemškem podjetju so zaradi dogodka začeli z obsežno revizijo obstoječih postopkov in želijo, da se zaplet najhitreje in transparentno pojasni. V slovenskem podjetju ISM Vuzem za medije izjav ne dajejo.