Ponudnik pesticidov in semen

Bo Bayer krojil prihodnost svetovnega kmetijstva?

M.K./STA
19. 5. 2016, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški kemični in farmacevtski gigant Bayer želi prevzeti ameriški Monsanto, ki je znan po gensko spremenjenih semenih.

Profimedia
Monsanto velja za eno vodilnih biotehnoloških podjetij na svetu. V Evropi je zaradi gensko spremenjenih semen deležen številnih kritik.

Če bi do transakcije res prišlo, bi nastal največji svetovni ponudnik pesticidov in semen. V Bayerju, katerega glavni del poslovanja predstavljajo farmacevtski izdelki in drugi izdelki za zdravje, so danes potrdili, da se je vodstvo družbe nedavno sestalo s kolegi iz Monsanta in razpravljalo o morebitnem prevzemu. S tem bi okrepili kmetijski del poslovanja.

Kot so pojasnili Nemci, so pogovori v začetni fazi. Da so prejeli Bayerjevo ponudbo, so potrdili tudi v Monsantu, proizvajalcu semen in herbicidov, ki po vsem svetu zaposluje okoli 20.000 ljudi in velja za eno vodilnih biotehnoloških podjetij na svetu. V Evropi je zaradi gensko spremenjenih semen deležen številnih kritik.

Skupaj bi letno ustvarili več kot 59 milijard evrov prihodkov

Če bi do prevzema res prišlo, bi družbi letno skupaj ustvarili več kot 59 milijard evrov prihodkov. Ali bi regulatorji dovolili takšno povezavo, sicer ni jasno, prav tako ni znano, kakšno stališče ima do te ideje Monsanto. Koliko bi bil prevzem vreden, strani nista sporočili, je pa bil Monsanto na borzi nazadnje vreden okoli 37 milijard evrov.

Bayer zaposluje okoli 117.000 ljudi, lani pa je ustvaril 4,1 milijarde evrov čistega dobička in rekordnih 46,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Kmetijski dobavitelji, kot je Monsanto, imajo v zadnjem času veliko težav zaradi nizkih cen surovin, zaradi česar so kmetje zmanjšali naročila. Monsanto je lani sicer ustvaril približno 15 milijard dolarjev prihodkov.

Dogajanje v tej industriji je precej živahno. Ameriška kemijska koncerna Dupont in Dow Chemical sta šla v združitev, medtem ko je švicarska Syngenta lani zavrnila prevzemno ponudbo Monsanta, kasneje pa je pristala na prevzem s strani China National Chemical Corporation.