Veseli se raja

Razkrita vsebina poslovilnega pisma terorista s klobukom

G.G.
18. 5. 2016, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Preiskovalci so razkrili vsebino »poslovilnega pisma«, ki ga je pred bruseljskimi terorističnimi napadi spisal preživeli osumljeni napadalec Mohamed Abrini.

Belgijska policija
Mohamed Abrini ali moški s klobukom

Mohamed Abrini

Pismo so našli dan po terorističnem napadu na računalniku, ki je bil odvržen v košu za smeti na ulici Max Roos v Bruslju. Čeprav je po prijetju 8. aprila Abrini dejal, da se ni nameraval razstreliti in da ne bi poškodoval niti muhe, vsebina pisma kaže na drugačne motive.

Pismo je nastalo 2. februarja, v njem pa Abrini razloži, da ga je v skrajno različico islama pognala novica o bratovi smrti v Siriji leta 2014. 31-letni Belgijec maroških korenin se je v naslednjih tednih pridružil džihadistom samooklicane Islamske države.

Abrini je pariške teroriste opisal kot »heroje«, mati prosil za odpuščanje, obenem pa se veselil srečanja z njo in z bratom v »raju«.

Belgijskim preiskovalcem je Abrini, moški s klobukom s posnetkov nadzornih kamer na letališču Zaventem, povedal, da so se njegovi kolegi teroristi nameravali razstreliti na treh vstopnih točkah ameriškega, izraelskega in ruskega letalskega prevoznika. Vendar pa tega menda ni nameraval storiti, zato je počakal, da sta se njegova tovariša razstrelila, nato pa se je odkradel z letališča – jakno je odvrgel, pokrivalo tudi, nato pa v trgovini z rabljeno robo kupil kapo, s katero si je zakril obraz.

V napadih na letališče in na postajo metroja v Bruslju je umrlo 32 ljudi.