Svet

Tihotapci za prevoz migrantov uporabljali jahte

G.G./STA
18. 5. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoska policija je v torek sporočila, da jim je uspelo razbiti mrežo tihotapcev ljudi, ki je za prevoz migrantov v Veliko Britanijo uporabljala jahte. Policija je v petek, potem, ko so pred francosko obalo odkrili jahto s sedmimi ukrajinskimi migranti, aretirala dva skiperja in tri domnevne tihotapce z ljudmi.

WikiCommons
Prijeli so jih v kraju Saint-Quay-Portrieux v Bretanji.

"Ta mreža tihotapcev ljudi je uporabljala redko in drago metodo, saj so morali migranti za pot odšteti od 6000 do 7000 evrov," je dejal vodja francoskega urada za boj proti tihotapljenju z ljudmi Julien Gentile.

Po navedbah policije je omenjena mreža v zadnjih dveh letih v različnih pristaniščih vzdolž francoske obale najela najmanj 20 jaht.

Preiskava se je začela sredi leta 2014, ko so britanski cariniki na neki jahti odkrili šest Ukrajincev, ki so na vzhodni obali Anglije skušali vstopiti v državo. Eno od jaht, ki naj bi bila last tihotapske mreže, so nato identificirali v začetku leta in ji sledili, ko je plula čez italijanske, španske in britanske vode, preden je pristala v kraju Saint-Quay-Portrieux v Bretanji, kjer so v petek sledile aretacije.

Ukrajinskim migrantom, ki so potovali s turističnimi vizumi, so francoske oblasti naložile, da morajo zapustiti državo.