Hrvaška

Zaprli urad upokojenega predsednika in privarčevali

J.P./STA
18. 5. 2016, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vladajoča večina v hrvaškem saboru je danes zbrala dovolj poslancev za glasovanje o zakonskih predlogih, potem ko kvoruma za glasovanje niso imeli skoraj mesec dni. Med drugim so sprejeli spremembe zakona o posebnih pravicah predsednika republike po koncu mandata, s katerimi so zaprli urad upokojenega predsednika Stipeta Mesića.

Reuters, Patria.fi
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je prepričan, da gre za politične razloge.

Za zapiranje Mesićevega urada je danes glasovalo 81 poslancev, za potrditev zakona pa je bila potrebna večina 76 poslancev v 151-članskem saboru.

Mesiću iz državnega proračuna ne bodo več plačevali administrativnih stroškov urada, službenega avtomobila in voznika, temveč zgolj stroške varnostnikov, do katerih bo imel pravico za nedoločen čas. Mesić je imel na podlagi dosedanjega zakona dosmrtno pravico do svojega urada, lahko pa je zaposlil tudi dva državna uradnika.

Za največ pet let

V prihodnje bo vsak predsednik ali predsednica države po sklenitvi mandata imel pravico do svojega urada za največ pet let. Mesić je leta 2010 končal svoj drugi petletni mandat na čelu države.

Hrvaška vlada je sredi aprila predlagala zaprtje Mesićevega urada, s čimer bi privarčevali približno 600.000 kun (79.000 evrov) letno. Mesić je prepričan, da gre za politične razloge, ker se njegova prepričanja in stališča razlikujejo od tistih v desni hrvaški vladi.