Nova preiskovalna komisija

Vzorčen primer nepravilnosti pri javnih naročilih

G.G./STA
18. 5. 2016, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V državnem zboru so zagnali novo preiskovalno komisijo. Tokrat bodo ugotavljali domnevne zlorabe v zdravstvu pri prodaji in nakupu žilnih opornic. Šlo naj bi za vzorčni primer nepravilnosti pri javnih naročilih v zdravstvu. Predsednica komisije Jelka Godec iz SDS pravi, da lahko zaradi konkretnosti zadevo tudi hitro raziščejo.

Thinkstock
Vprašljiva "higieničnost" javnih naročil.
Poleg Godčeve komisijo sestavljajo poslanka SMC Vesna Vervega, ki je tudi podpredsednica komisije, Tomaž Gantar (DeSUS), Miha Kordiš (ZL), Franc Laj (poslanska skupina nepovezanih poslancev), Bojana Muršič (SD) in Jernej Vrtovec (NSi).

Jelka Godec

Zgodba o preplačilih žilnih opornic sega sicer v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice oz. stente po bistveno višji, tudi štirikrat višji ceni kot v tujini. Takrat so tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zamenjali dobavitelja žilnih opornic, namesto pri domačem Mark Medical so jih začeli kupovati pri poljskem dobavitelju.

Poslance bo v preiskavi zanimalo, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot na tujih trgih in zakaj slovenski javni zavodi niso uporabljali ugodnejših tujih dobaviteljev. Ugotavljali bodo tudi odgovornost tistih, ki so omogočili nakup po tako visokih cenah.

Preiskovalna komisija bo do prihodnjič zbrala tudi s tem povezane interne akte Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter kliničnega centra Maribor.

Pridobili bodo še revizijska poročila računskega sodišča za obe omenjeni zdravstveni ustanovi, dokumentacijo protikorupcijske komisije, Nacionalnega preiskovalnega urada, specializiranega državnega tožilstva ter okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani in v Mariboru, je pojasnila Godčeva.

Po njenih besedah so se za zdaj odločili le za zbiranje gradiva UKC Ljubljana in UKC Maribor, v prihodnje pa lahko komisija sklene, da bo pridobila tudi dokumentacijo drugih bolnišnic, ki so nabavljale žilne opornice.