Nepravilnosti

Vodijo našo državo in s poslovanjem kršijo zakone

T.L./STA
18. 5. 2016, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Od 12 revidiranih strank le dve dobili pozitivno mnenje računskega sodišča za svoje poslovanje.

Arhiv Svet24
Nekatere izbrance ljudstva politika hitro odnese skozi vrata parlamenta, drugi so - tako ali drugače - bolj vztrajni.

Računsko sodišče je prvič po spremembah zakona o političnih strankah izvedlo revizije pravilnosti poslovanja političnih strank. Od 12 revidiranih strank sta pozitivno mnenje za poslovanje v letu 2014 dobili le ZaAB in zunajparlamentarna SLS, ostale pa so dobile mnenje s pridržkom.

Stranke, ki pri poslovanju niso v celoti ravnale v skladu z zakonom in so zato od računskega sodišča dobile mnenje s pridržkom, so: SMC, SDS, DeSUS, SD, NSi, Trs, IDS, DSD, DL in PS.

SD je edina, od katere računsko sodišče zahteva predložitev odzivnega poročila. V njem mora izkazati popravljalni ukrep za preklic izjave, naslovljene na DZ, o delitvi proračunskih sredstev za sofinanciranje političnih strank med SD in stranko Solidarnost na podlagi dogovora o skupnem nastopu na volitvah leta 2014.

Med kršitelji tudi Cerarjevi

Strankam SMC, SDS, DL in PS je računsko sodišče izdalo tudi priporočila za izboljšanje poslovanja.

Računsko sodišče je preverjalo skladnost poslovanja strank z zakonom o političnih strankah ter z zakonom o volilni in referendumski kampanji pri njihovem rednem poslovanju ter pri financiranju volilnih kampanj za župane in občinske svetnike, so na Računskem sodišču zapisali v pojasnilu.

Novela zakona o političnih strankah je v letu 2013 določila, da revizijo pravilnosti poslovanja strank, ki prejemajo sredstva iz državnega proračuna ali proračunov lokalnih skupnosti in so v preteklem letu prejele ali bile upravičene do prejema več kot 10.000 evrov teh sredstev, opravlja računsko sodišče. To mora v posameznem letu opraviti revizijo pravilnosti poslovanja najmanj tretjine omenjenih strank tako, da v obdobju štirih let opravi revizijo pri vseh teh strankah.

Računsko sodišče lahko opravi tudi revizijo pravilnosti poslovanja stranke, za katero izvedbo revizije predlaga komisija za preprečevanje korupcije ali drug nadzorni organ.

Tokrat je Računsko sodišče revidiralo stranke, ki so imele v letu 2014 poslance v DZ, in sicer tako tiste iz sklica pred kot tiste iz sklica po predčasnih volitvah.