Afera, ki lahko odnese podpredsednika hrvaške vlade

G.G./STA
18. 5. 2016, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaška komisija za določanje navzkrižja interesov je na današnji seji sprožila postopek proti prvemu podpredsedniku hrvaške vlade in šefu HDZ Tomislavu Karamarku, da bi ugotovili, ali je kršil zakon o preprečevanju navzkrižja interesov zaradi poslovnih povezav njegove soproge z lobistom madžarske družbe Mol.

Arhiv Svet24
Podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko trdi, da ni v navzkrižju interesov.

Ocenjevali bodo tudi, ali je Karamarko kršil zakon o preprečevanju navzkrižja interesov, ker ni pojasnil okoliščin poslovanja podjetja Drimia, v katerem ima Ana Karamarko večinski delež, s podjetjem Peritus svetovanja, ki je v lasti Molovega lobista in Karamarkovega prijatelja Josipa Petrovića. Med razpravo so izpostavili, da je treba ugotoviti, ali je Karamarko kot član vlade sodeloval pri pomembnih odločitvah o Ini.

Karamarko je osebno zahteval, naj komisija obravnava njegov primer, potem ko so hrvaški mediji poročali, da je podjetje njegove soproge več kot dve leti poslovalo s Petrovićem, ki je opravljal lobistične posle za Mol na Hrvaškem. Drimia je opravljala oglaševalska dela za Peritus poslovanja tudi mesec dni po tistem, ko je HDZ zmagala na lanskih parlamentarnih volitvah in je postalo jasno, da bo Karamarko prevzel eno najpomembnejših vlog v novi vladi.

Hrvaška vlada in Mol sta drug proti drugemu sprožila arbitražna postopka v Ženevi in Washingtonu zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini. Karamarko je po prihodu na položaj podpredsednika vlade večkrat zahteval, naj Hrvaška izstopi iz arbitraže in začne nova pogajanja z Molom.

Predsednik SDP Zoran Milanović je danes potrdil, da bodo sprožili parlamentarni postopek za glasovanje o zaupnici Karamarku. Kot je pojasnil, gre za navzkrižje interesov ter politično odgovornost prvega podpredsednika vlade, ki je "očitno s svojimi postopki postavil interes Mola pred interes države", kar je "nedopustno" in "sramotno".

"Smo v sporu z Molom. Njihov predsednik uprave je predmet preiskave hrvaškega pravosodja, madžarske oblasti pa zavračajo njegovo izročitev. Oblasti v Budimpešti obstruirajo celotno zadevo, bližnji prijatelji šefa HDZ pa tesno sodelujejo z njimi. Tako ne gre. Seveda pa za vsem stoji denar," je izjavil Milanović pred začetkom današnje saborske seje.

Karamarko zanika

Prvič po izbruhu afere se je pred novinarji pojavil tudi Karamarko, ki je dejal, da so "vse zgodbe o Ini in Molu neverjetne". Zanikal je, da je v navzkrižju interesov.

Na vprašanje, ali ima njegova soproga pogodbe s še kakšnim podjetjem, je dejal, da s tem ni treba imeti opravkov. "Ali bi člani moje družne morali sedeti pred televizorjem in čakati, da pridem domov?" je vprašal. Dodal je, da bi nekaj ljudi moralo končati na cesti ker "nekdo objavlja nekakšne pogodbe, ki se jih ne sme in jih ni treba objavljati".

Zagrebški tednik Nacional je sicer v torek poročal, da je Ana Karamarko podpisala pogodbo o poslovanju z družbo Gavrilović, ki je prav tako v sporu s hrvaško državo.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da je Karamarko v težkem političnem položaju zaradi družinskih in prijateljskih poslovnih povezav z Molom ter da ga bo na položaju podpredsednika vlade spremljala senca teh okoliščin.

Oči javnosti bodo med interpelacijo uprte tudi v vladno stranko Most, ki je odprla vprašanje Karamarkovih povezav z Molom, potem ko naj bi HDZ pogojevala obstanek vladne koalicije z odhodom Hrvaške iz arbitraže.