Posttravmatski stres

Usmrtili so jo, ker je bila posiljena

Urban Klančnik
15. 5. 2016, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodišče je neimenovani 20-letni Nizozemki dovolilo opraviti evtanazijo, saj naj bi imela zaradi zlorab v otroštvu posttravmatski stres, ki se ga ni dalo pozdraviti.

Wikipedija
Novice o smrti 20-letnice so razbesnele organizacije, ki se po vsej Evropi borijo proti evtanaziji.

Na Nizozemskem je evtanazija dovoljena, če to seveda odobri posebna komisija, ki se ukvarja s tovrstnimi primeri. In žalostno dejstvo je, da se za tovrstni samomor odloča vse več mladih, komisija njihovim prošnjam pogosto ugodi. Tako je bilo tudi v primeru 20-letnice. Mladenka je po nizozemskem zakonu zaprosila za evtanazijo in po oceni dveh psihiatrov so ji prošnjo odobrili ter jo usmrtili s smrtonosno injekcijo. Po mnenju ocenjevalcev žrtev namreč ni mogla več živeti ob mentalnem trpljenju, ki ga je povzročil posttravmatski sindrom. Poudarili so, da njenega stanja ni bilo mogoče ozdraviti.

Nikki Kenward iz društva Distant voices (Oddaljeni glasovi): "Grozljivo in skrb vzbujajoče je, da lahko strokovnjaki za mentalno zdravje evtanazijo smatrajo kot odgovor na kompleksne in globoke rane, ki jih je povzročila spolna zloraba."

ZLORABA IN SIMPTOMI

Neimenovana ženska je začela psihično bolehati pred petnajstimi leti. Spolno zlorabljanje se je namreč začelo, ko je bila stara pet let, in je trajalo vse do njenega petnajstega leta. Podrobnosti o zlorabi sicer javnosti niso znane. Zaradi dolgoletnih zlorab je trpela zaradi posttravmatskega sindroma, ki ga psihiatri niso mogli pozdraviti. Imela je težko anoreksijo, kronično depresijo, samomorilna nagnjenja, želela se je sama poškodovati, imela je halucinacije, obsesije in kompulzivnost. Zaradi vsega tega je bila priklenjena na posteljo in njeni psihiatri so podali oceno, da se ne bo nikoli pozdravila, njeno trpljenje pa da je bilo neznosno.

(NE)POTREBNA SMRT

Pred približno dvema letoma so zdravniki sporočili, da se je zdravje pacientke vendarle nekoliko popravilo, zato zdaj mnogi poudarjajo, da odgovorni evtanazije ne bi smeli potrditi. Tudi mnogi zdravniki na Nizozemskem pravijo, da je pri tovrstnih pacientih prošnja za evtanazijo v resnici krik na pomoč. Vendar nizozemska vlada trdi, da je ravno ta primer dober pokazatelj, kako se v državi evtanazije opravljajo pod popolnim in pravilnim medicinskim nadzorom. Seveda pa organizacije, ki se borijo proti evtanaziji, primer označujejo kot grotesknega. Eden od nasprotnikov, Robert Flello, je zapisal, da se zdaj žrtve spolnega nasilja kaznujejo s smrtno kaznijo.

Leta 2002 so na Nizozemskem vpeljali zakon o evtanaziji. 

EVTANAZIJA NA NIZOZEMSKEM

Na Nizozemskem so evtanazijo uvedli leta 2002 in leta 2015 so po evtanazijskih zakonih usmrtili 5561 ljudi. Pri štirih primerih naj bi ugotovili določene nepravilnosti. Evtanazija se po navadi izvede s posebnimi substancami, ki se vbrizgajo v telo, kar lahko stori pacient tudi sam. Usmrtijo lahko tudi bolnike z duševnimi motnjami, če za to zaprosijo sami. Prosilci za evtanazijo pa niso le nizozemski državljani, temveč tja odhajajo tudi ljudje iz drugih delov Evrope, kjer evtanazija ni dovoljena. Poleg Nizozemske sicer evtanazijo dovoljujejo tudi v Švici, Belgiji, Albaniji in Luksemburgu.