Spremembe

Kmalu javna razprava o družinskem zakoniku

J.P./STA
15. 5. 2016, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Združeni narodi (ZN) ob današnjem mednarodnem dnevu družin, ki poteka pod geslom Družina, zdravo življenje in trajnostna prihodnost, pozivajo k vzpostavitvi podpornega okolja za vse družinske člane. V Sloveniji pa ministrstvo za delo napoveduje javno razpravo o osnutku družinskega zakonika, ki naj bi se predvidoma začela prihodnji teden.

Arhiv Svet24
V Sloveniji je bilo 1. januarja lani 576.177 družin.

"Prizadevajmo si za trajnostni razvoj z vzpostavitvijo podpornega okolja, v katerem bodo lahko vsi družinski člani vseh starosti uresničili svoj potencial in dali svoj prispevek svetu," je v poslanici ob mednarodnem dnevu zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Kje so težave in kaj je treba spremeniti

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk je konec tedna napovedala, da bo predvidoma prihodnji teden v javno razpravo prišel osnutek družinskega zakonika. To bo po njenih besedah priložnost, da se pogleda, kje so težave na področju družin in kaj je treba spremeniti.

Generalna skupščina ZN je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993, da poudari pomen, ki ga mednarodna skupnost namenja družinam. Cerkev na Slovenskem pa je teden družine obeleževala od 9. do 15. maja, letos na temo Družina - tukaj je usmiljenje doma. V številnih župnijah so ob tej priložnosti pripravili prireditve v zahvalo očetom in materam.

Kot so na ministrstvu pojasnili spomladi, so pri pripravi osnutka izhajali iz besedila družinskega zakonika, ki je bil leta 2012 zavrnjen na referendumu. Napovedali so, da bodo šle spremembe v smeri večje zaščite otrok. Nekateri ukrepi za zaščito otrok, ki so trajnejšega značaja, se bodo tako iz centrov za socialno delo prenesli na sodišča. Prav na to razmejitev med oblastno in strokovno funkcijo centrov opozarja tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Ekvilib inštitut je kot nosilec certifikata Družini prijazno podjetje v petek skupaj z ministrstvom podelil certifikate Družini prijazno podjetje 21 podjetjem.

Za družine brezplačno

Zveza družin, ki deluje pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, mednarodni dan družine letos praznuje že enaindvajsetič. V tem času so, kot so navedli v sporočilu za javnost, dan družine podaljšali v Teden družine, ki poteka od 15. do 22. maja.

V sodelovanju s kulturno umetniškimi organizacijami so pripravili vseslovensko akcijo Za družine brezplačno, v kateri muzeji in galerije ves teden ali na en dan v tem tednu nudijo družinam prost vstop. Aktivnosti po vsej Sloveniji so v tem tednu pripravila tudi društva in organizacije zveze prijateljev mladine.

V zvezi so še poudarili, da posebna obeležitev dneva družin nudi priložnost za krepitev zavedanja o pomenu, ki ga ima družina tako za posameznika, kot za širšo družbeno skupnost. Izpostavili so skrb države za lajšanje dnevnih prehajanj med poklicnimi in družinskimi obveznostmi, pa tudi pomembno vlogo starih staršev v družinskem okolju.

Statistika

V Sloveniji je bilo 1. januarja lani 576.177 družin. Vsako tretje gospodinjstvo je bilo enočlansko. Najhitreje rastoč tip družine je zunajzakonska skupnost, med katerimi se še zlasti povečuje število zunajzakonskih skupnosti z otroki. Že 60 odstotkov otrok namreč rodijo neporočene matere, navaja državni statistični urad.

Evropski statistični urad Eurostat pa se je ob mednarodnem dnevu osredotočil na skrb za malčke do treh let starosti. Kot navaja, so v EU leta 2014 za polovico otrok, starih do treh let, skrbeli samo starši, nekaj več kot četrtina pa jih je bila vsaj delno vključena v vrtce. To pomeni, da barcelonski cilji iz leta 2002 niso doseženi. V skladu z njimi bi morala biti v vrtce vključena tretjina mlajših od treh let.

V Sloveniji je delež mlajših od treh let, za katere so leta 2014 skrbeli samo starši, znašal 39 odstotkov. Delež mlajših od treh let, vključenih v vrtce, pa je bil 37-odstoten.