VROČ TEDEN

Velike obljube: bodo vsi trije dobili zeleno luč?

L.T.
14. 5. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naslednji teden bo v državnem zboru temperatura naraščala do petkovega vrelišča. Na redni majski seji, ki bo trajala ves teden, bodo namreč odločali o predlogu za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza, glede imenovanja novega ministra za kulturo – za kar kandidira Tone Peršak – ter o imenovanju novega podpredsednika DZ.

sta
Cerar na mesto ministra za kulturo predlaga dosedanjega državnega sekretarja na tem ministrstvu Toneta Peršaka.

Kolegij predsednika DZ je včeraj potrdil časovnico petkove seje. V ponedeljek bodo poslanci sprva ugotovili, da je podpredsednici DZ Bojani Muršič prenehala funkcija. S tega položaja je odstopila zaradi spornega nakupa flis jopic z logotipom stranke Socialni demokrati. Denar za jopice je vzela kar iz proračuna Občine Ruše. Odstopila je tudi kot občinska svetnica te občine, s poslanske funkcije pa se ne namerava umakniti.

Že v torek bo DZ nato odločal o imenovanju njenega naslednika. Stranka SD na podpredsedniško mesto predlaga poslanca Matjaža Nemca. Čeprav so v tej poslanski skupini sprva napovedovali, da novega podpredsednika ne bodo predlagali, so pozneje to vendarle storili.

Matjaž Han, SD: "Brglez bo v velikih težavah, če mu sodišče ne bo pritrdilo."

SDS za razrešitev Brgleza

Poslanci bodo na mizo prejeli tudi predlog za razrešitev predsednika DZ Milana Brgleza. Tega je vložila poslanska skupina SDS po Brglezovi odločitvi, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov pod zahtevami Sindikata delavcev migrantov Slovenije za razpis referendumov o šestih zakonih. V SDS so prepričani, da za to odločitev nima pravne podlage.

Brglezova poteza je sprožila burne odzive in dileme, a je pričakovati, da bo – vsaj za zdaj – ostal na funkciji. V največji vladni stranki stojijo za njim, tudi v Desusu in SD ga bodo v tej fazi podprli. A manjši koalicijski stranki, še zlasti SD, ob tem opozarjata, da bo Brglez v velikih težavah, če ustavno sodišče ne bo presodilo v njegov prid.

Desus je povsem popustil glede kadrovske politike na kulturnem ministrstvu. 

Peršaku stolček v zameno za čistko

Zadnji dan seje, v petek, pa imajo poslanci na mizi predlog kandidata za novega ministra za kulturo. Na to mesto premier Miro Cerar predlaga dosedanjega državnega sekretarja na tem ministrstvu Toneta Peršaka. Ta prihaja iz kvote Desusa, po Cerarjevih zagotovilih pa tudi v največji vladni stranki SMC ni nasprotovanj temu predlogu, čeprav si je premier pred vložitvijo predloga vzel nekaj dni za premislek.

Po naših informacijah naj bi Desus glede tega imenovanja precej popustil pri svoji kadrovski sestavi v kulturnem resorju. Peršak naj bi Cerarju v zameno za imenovanje obljubil, da bo menjal dve direktorici direktoratov. Stolčki se domnevno tresejo Biserki Močnik, direktorici direktorata za umetnost, in Jani Mlakar, direktorici direktorata za kulturno dediščino. Obe je postavila prejšnja ministrica Julijana Bizjak Mlakar.

Peršak je sicer član Desusa postal, šele ko je najavil svojo namero kandidirati za ministra. Tako sklepamo, da do tega domnevnega kadrovskega dogovora ni prišlo na relaciji Cerar-Peršak, temveč na višji instanci Cerar-Karl Erjavec.

Enega od izpraznjenih stolčkov naj bi po naših informacijah kaj kmalu zasedel Simon Kardum, sicer direktor ljubljanskega Centra urbane kulture Kino Šiška in nekdanji član stranke Zares. V preteklih dneh se ga je resno omenjalo kot možnega kulturnega ministra, a za prevzem te funkcije ni imel članske izkaznice pri pravi stranki.