Preplah na letalu

Šifre povzročile strah

STA
11. 5. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Varnostni organi na letališču v Filadelfiji so iz letala pospremili italijanskega ekonomista, ker so njegovo sosedo na letalu preplašile matematične enačbe, s katerimi se je ukvarjal.

wikipedia
Italijanski ekonomist Guido Menzio.

Menila je, da gre za šifrirana sporočila, zaradi česar je obvestila letalsko osebje, ti pa varnostnike, je poročal Washington Post. Ekonomist Guido Menzio je povedal, da je bil na poti iz Filadelfije v mesto Sirakuze. Zraven njega je na letalu sedela ženska, ki jo je najprej zmotil njegov videz, ki naj bi bil po njeni presoji "bližnjevzhodni" oziroma teroristični.

Šifre

Še posebej pa je postala pozorna na "šifre", s katerimi se je ukvarjal na svojem prenosniku. Še pred začetkom poleta je obvestila kabinsko osebje, da je "bolna", zaradi česar je letalo počakalo na tleh, žensko pa so pospremili iz letala. Tam je povedala pravi razlog za svojo zaskrbljenost, nakar so iz letala pospremili še njenega "sumljivega soseda". Varnostniki so ga nato zasliševali, sprva o njegovi sosedi, nato pa le razkrili, zakaj so ga poklicali iz letala – ženska naj bi videla sumljive zapise v besedilu, ki ga ni prepoznala.

Njegov videz je bil "bližnjevzhodni" in pisal je v šifrah. 

Zarota

Posumila je, da gre za šifrirana sporočila, morda celo za zaroto, da bi njen sosed uničil letalo, so mu pojasnili varnostni agenti in dodali, da je osumljen načrtovanja terorističnega napada. A Menzio jim je pojasnil, da ni šlo za arabščino ali kak drugi tuji jezik, prav tako ne za kako posebno tajno teroristično kodo. Šlo je za matematiko, natančneje za diferencialno enačbo. 

wikipedia
Letalo je zaradi skrbi potnice počakalo na tleh.

Profesor

Potem jim je še pojasnil, da je v bistvu ugleden in nagrajeni ekonomist elitnega združenja ameriških univerz Ivy League ter da je profesor na Univerzi v Pensilvaniji. Lani je dobil tudi prestižno medaljo Carla Alberta za najboljšega italijanskega ekonomista do 40. leta. Menzio se je zatem lahko vrnil v letalo, ki je po dveh urah zamude vendarle poletelo. A brez njegove skrbne sosede, ki si je očitno izborila polet z drugim letalom, je še poročal Washington Post. Če imate torej namen potovati z letalom, poskušajte ne reševati matematičnih enačb, saj vas lahko zelo hitro kdo zamenja za terorista in vam uniči načrtovan dopust. 

wikipedia

wiki