SRBIJA

Belo blago kar domačinke?

Z. F.
10. 5. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prepričanje, da se kot belo blago večinoma prodajajo dekleta iz Moldavije in Ukrajine, sicer ni daleč od resnice, vendar so v zadnjih desetih letih v resnici v 90 odstotkih žrtve Srbkinje.

arhiv svet 24
Čeprav se število zlorab v Srbiji vsako leto poveča za en odstotek, država še vedno sedi križem rok.

Podatke o spolnem suženjstvu v Srbiji je podala predstavnica nevladne organizacije Astra, Katarina Ivanović, ki nudi pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. "V zadnjih desetih letih imamo predvsem notranjo trgovino z ljudmi, med katerimi je 90 odstotkov naših državljanov. Ja, res je, to se ne dogaja nekje nekomu, temveč nam, tukaj v Srbiji," je povedala. Napačno je mišljenje, da so žrtve le revne in neizobražene ženske in dekleta. "Nemogoče je določiti univerzalni profil, ki ga iščejo trgovci belega blaga. Žrtve so od visoko izobraženih do popolnoma nepismenih. Nekaj je zelo revnih in nekaj zelo bogatih deklet. Med njimi se najdejo mladoletnice in starejše ženske, pa tudi moški, ki so prisiljeni v to delo," je dodala Ivanovićeva.

Profil trgovca

Tako kot žrtve so tudi trgovci povsem različni. Žrtve v večini primerov najprej zasledujejo, dokler ne vedo vsega o njih, nato pa jih začno izsiljevati in jih držati v strahu, groziti začnejo tudi njihovim družinam, na primer z objavo njihovih pornografskih posnetkov. "Da, tudi tukaj ni pravil. Gre za izobražene ljudi, ki imajo končani tudi po dve fakulteti. Imeli smo primer 'trgovca', ki je bil teolog. Vendar gre v večini primerov za moške, ki ne delajo kot posamezniki, temveč v manjših skupinah, do treh oseb. Skoraj vedno so te osebe blizu žrtvi, v večinoma moški, počnejo pa to tudi ženske, ki so pogosteje v vlogi sostorilca. Paradoks primerov, v katerih je kot trgovka odkrita ženska, je sicer, da je velikokrat tudi sama žrtev dejanja," pove Ivanovićeva. »Največja težava je, da so posamezniki trg nadomestili že z organizirano kriminalno združbo, ki se v Srbiji dogaja že dobrih deset let,« pa trdi Mitar Đurašković, koordinator za boj proti trgovini z ljudmi na ministrstvu za notranje zadeve v Srbiji in inšpektor s skoraj 20-letnimi izkušnjami pri iskanju trgovcev z belim blagom.

Ubila mučitelja in bila kruto obsojena

Organizacija Astra je septembra začela peticijo, v kateri se bori za pomilostitev Milice Sokolović, ženske, ki je bila žrtev trgovine z ljudmi. Obsojena je bila na 18 let zapora zaradi uboja nemškega državljana, ki je bil vpleten v trgovino z ljudmi, a zoper njega ni materialnih dokazov. Milica, ki je preživela 11 let mučenja ter grozot spolnega izkoriščanja in zlorabe v različnih državah zahodne Evrope, bo najverjetneje obsojena na najstrožjo kazen, saj kot je videti, 11 let kazni še ni bilo dovolj.

Težave, povezane z žrtvami trgovine z ljudmi, najbolj ponazori dejstvo, da mineva že 13 let, odkar je v srbski kazenski zakonik vključen člen zoper trgovce z ljudmi, vendar je v 13 letih prejela odškodnino le ena oškodovanka. Ta sodba se je zgodila leta 2014, a še ni bila izvršena, saj trgovec nima sredstev. "Vsa njihova imovina je dobro skrita in ničesar nimajo zapisanega na svoje ime. Manjka nam sodnikov in tožilcev, ki bi imeli več človeškega čuta in bi razumeli žrtve," pove Ivanovićeva in poudarja, da bo s strani države treba narediti kaj več.