Migrantska kriza

Morje ima 8 stopinj Celzija, migrantov to ni ustavilo

T.L./STA
10. 5. 2016, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Schengen še mrtev: podaljšan nadzor na delu nemško-avstroijske meje. Iz danskega morja potegnili migrante.

Reuters
Nemčija podaljšala nadzor na meji z Avstrijo.

Nemška vlada je danes podaljšala nadzor na svoji južni meji z Avstrijo. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je dejal, da bo nadzor na meji veljal, dokler Evropska unija ne zagotovi boljšega nadzora na zunanjih mejah.

"Tako daleč še nismo. Zato je potrebno nadaljevati z nacionalnimi nadzori meje v skladu z evropsko zakonodajo," je povedal de Maiziere.

Pred napovedjo podaljšanja nadzora je deželna vlada na Bavarskem, ki je bila vstopna točka za večino od milijona migrantov in beguncev, ki so Nemčijo dosegli v lanskem letu, opustila pritožbo zoper zvezno vlado, ker da ni uspela nadzirati prihoda migrantov. Eden od pogojev za opustitev pritožba je bil, da vlada v Belinu dopusti nadaljevanje nadzora na meji. Nemčija je lani jeseni zaradi migracijskih pritiskov začasno uvedla nadzor na svojih mejah.

Govorijo o preventivnem učinku

Tudi Norveška je danes napovedala enomesečno podaljšanje nadzora na meji za prihode iz Nemčije, Danske in Švedske. Norveški minister za pravosodje in javno varnost Anders Anundsen je ob tem poudaril, da je imel mejni nadzor dober preventiven učinek. Po njegovih besedah je v schengnu veliko neregistriranih migrantov, ki bi radi potovali v druge države. Nadzor na meji, ki so ga na Norveškem uvedli novembra lani, bodo tako podaljšali do 11. junija.

Evropska komisija je prejšnji teden predlagala podaljšanje nadzora na nekaterih notranjih mejah v petih državah članicah schengenskega območja - Nemčiji, Avstriji, na Švedskem, Danskem in Norveškem - za največ šest mesecev. V Bruslju so predlog utemeljili s tem, da nekaterih ugotovljenih pomanjkljivosti v zvezi z nadzorom zunanje meje v Grčiji ni bilo mogoče ustrezno odpraviti.

V obljubljeno državo po ledeno mrzlem morju

Je pa danska policija je danes iz ledeno mrzlega morja v ožini Öresund potegnila migrante, ki so skušali priplavati na Švedsko. Trojica migrantov je sama uspela priplavati na kopno, enega so potegnili iz vode. Morje na tem območju ima trenutno le okoli osem stopinj Celzija.

Četverica naj bi pred poskusom odhoda na Švedsko, ki jo številni migranti dojemajo kot bolj do njih prijazno, bivala v azilnem centru kakih 25 kilometrov severozahodno od Koebenhavna.

Trkala na danska vrata in spraševala, ali sta na Švedskem

Med prečkanjem morja je četverica, katerih narodnostni policija ni razkrila, pristala na redko poseljenem danskem otoku Saltholm, okoli štiri kilometre stran od obale. Dva migranta sta nato potrkala na vrata neke hiše in lastnika povprašala, ali sta že na Švedskem in želela zaprositi za azil. Lastnik je zatem poklical policijo, ta pa je po poročanju portala The Local sprožila obsežno reševalno operacijo s čolni, helikopterji in potapljači.

Ne gre za osamljen primer migrantov, ki skušajo doseči Švedsko. Slednja je lani registrirala 163.000 prošenj za azil in velja za prijazno do azilantov.