Bližnji o Roku Žavbiju

Kdo je islamist iz Tuhinjske doline

či
10. 5. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V minulih dneh je v slovenskem medijskem prostoru odjeknila novica, da so slovenski policisti na podlagi evropskega naloga, ki so ga izdali italijanski varnostni organi, odvzeli prostost 26-letnemu Roku Žavbiju iz okolice Kamnika, ki ga v Italiji obtožujejo dejavnosti, povezanih s terorizmom oz. novačenja in pomoči pri novačenju novih borcev za islamske teroristične skupine.

wiki

Ime Roka Žavbija se v povezavi z ekstremističnimi islamskimi skupinami oz. terorizmom omenja že dlje časa, saj je bi bil Žavbi eden izmed prvih Slovencev, ki je junija leta 2013 odšel tudi na bojišča v Sirijo, kjer se je bojeval na strani sirskih uporniških oz. skrajnih islamističnih skupin, kar je sam večkrat zanikal. Po svojih besedah se je v Siriji boril na strani uporniških borcev zoper Asadov režim. V največji meri menda kot sanitejec oz. zdravstveni tehnik, je pa v intervjuju, ki ga je pred leti dal tedniku Mladina, s precejšnjo iskrenostjo priznal, da se je boril tudi s puško v rokah, o čemer pričajo tudi fotografije, ki so iz neznanih virov prišle v javnost.

O nalogu za aretacijo Roka Žavbija so bili slovenski policisti seznanjeni 5. maja, zato so mu naslednji dan odvzeli prostost na njegovem delovnem mestu v mesnici oz. klavnici Halal meso. Žavbi je namreč po prihodu iz Sirije poklic zdravstvenega tehnika zamenjal s poklicem mesarja v klavnici, kjer pripravljajo meso v skladu z muslimanskimi zapovedmi.

Policija: Stopnja ogroženosti je majhna 

Iz izjave za javnost, ki jo je podal Drago Mengalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi na področju kriminalitete, je razbrati, da slovenski policisti v zadnjem času niso pridobili relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije izvrševala in pripravljala kazniva dejanja v zvezi s t. i. islamskim terorizmom, stopnja teroristične ogroženosti v Republiki Sloveniji pa ostaja nizka.

Izjava slovenske policije sovpada z izjavo italijanskih organov pregona, ki so na tiskovni konferenci poudarili, da zoper Roka Žavbija in druge osumljence v tem primeru nimajo podatkov, indicev ali dokazov, da bi skupina osumljencev na ozemlju Italije pripravljala morebitne teroristične napade, ampak jih obtožujejo zgolj novačenja in usmerjanja potencialnih novih borcev. Po besedah polkovnika italijanskih karabinjerjev naj bi bil Rok Žavbi karizmatična oseba, ki je imel s tem, da se je sam že udeležil bojev v Siriji, moč, da pritegne nove člane oz. borce, čeprav niso razkrili, za katero skupino in organizacijo naj bi se bojeval.

či
Žavbi prihaja iz hribovske vasice Pšajnovica nad Tuhinjsko dolino.

Kdo je sploh Žavbi?

Da je 26-letni Rok Žavbi, ki prihaja iz idilične hribovske vasice Pšajnovica nad Tuhinjsko dolino, zares karizmatična oseba, znajo povedati tudi tisti, ki ga nekoliko bolje poznajo.

Po besedah znancev, ki jih ni prav veliko, naj bi bil Žavbi namreč nadvse priljuden, dobrosrčen, pameten in prijazen fant, ki bi mu nihče ne pripisal zmožnosti, da se je kot borec udeleževal tudi bojev v Siriji. Bil naj bi namreč tudi precej umirjen družinski človek, ki ni zahajal ne v gostilne ne v družbe, celo v najstniških in študijskih letih naj bi zabave obiskal samo nekajkrat, medtem ko se je s člani svoje družine o vsem mogočem zmožen pogovarjati ure in ure.

Starši, ki ne gojijo posebnega odnosa do nobene vere, razen toliko, kot je to na vasi v navadi z različnimi običaji in izročilom, naj bi ga imeli, kljub odkritemu in odločnemu nasprotovanju ter nestrinjanju z njegovimi aktivnostmi in versko-filozofskimi stališči, namreč izjemno radi ter ga, četudi z veliko skrbjo ob dogajanju v zadnjih letih, vseeno sprejemajo z dobršno mero razumevanja.

Kako bi ga tudi ne, saj Rok, ki je od vrnitve iz Sirije pa vse do sredine prejšnjega meseca, ko se je poročil in odselil v Ljubljano, domače razveseljeval tudi s kuharskimi veščinami. Bil naj bi namreč izjemen kuhar, še posebej odkar je postal mesar in se je poglobil v recepte jedi, ki jih pripravlja v skladu s pravili islama. Jedi naj bi bile prav božanske.

Med drugim je delal tudi v domu upokojencev, vrsto let pa naj bi skorajda v celoti oskrboval tudi obnemoglo babico.

Ob tem je Rok Žavbi, ki je, mimogrede, bratranec enega izmed obeh kamniških podžupanov, s katerim pa nimata stikov že od otroških let, zelo razgledan in inteligenten fant z izjemno željo po znanju. Učil in obvladal naj bi kar nekaj tujih jezikov, ob knjigah pa naj bi bil zmožen presedeti dneve in noči. Domnevno tudi zaradi tega, ker mu kmečka in podobna opravila onemogočajo številne alergije.

Ljubezensko razočaranje in prestop v islam

Po srednji šoli je Rok Žavbi nadaljeval s študijem na Jesenicah, kjer so mu starši najeli manjše stanovanje. Tam naj bi se, kot naiven podeželski mladenič brez izkušenj, zaljubil v eno izmed deklet, ki pa ga je razočaralo in se menda tudi kmalu poročilo, kot razočarani mladenič pa je prišel v stik s tamkajšnjimi skrajnimi islamisti.

Ideja islama ga je očitno pritegnila, saj se je začel z vso vnemo učiti tujih jezikov, najprej hebrejščine, nato pa še arabščine, kmalu zatem pa je, ne da bi koga od bližnjih prej o tem obvestil, islam sprejel za svojo vero.

V druščini, ki ga je nad vsem skupaj navdušila, se je očitno zelo dobro počutil, saj je ob svoji zagnanosti in predanosti, najverjetneje prvič v življenju, začel pridobivati na veljavi in pomenu, z različnimi nalogami in funkcijami pa sčasoma tudi moč.

Njegovi bližnji, ki jim še danes ni povsem jasno, kako lahko otrok iz domala ateistične družine postane verski fanatik, so vse skupaj sprva vzeli bolj kot nekakšno nedolžno mladostniško muho, vendar jih je že kmalu začelo pošteno skrbeti, saj je bilo razbrati, da se stvari zapletajo in da se Rok druži s čudnimi in sumljivimi ljudmi iz krogov verskih ekstremistov, ki ga lahko spravijo tudi v težave.

Odhod v Sirijo 

Da je res tako, se je pokazalo junija 2013, ko je, brez poprejšnjega obvestila, odšel kot borec na bojišča v Sirijo, svoje bližnje pa je, šele ko je bil tam, na kratko obvestil kar prek spleta. Dejal je, da je na varnem, s prijatelji in da se mu ne more nič zgoditi, česar bližnji sprva sploh niso mogli in hoteli verjeti.

Izkušnja iz sirijskih bojišč naj bi bila zanj precej šokantna, saj se je srečal s prizori, ki bi jih zagotovo želel pozabiti. Še posebej je bil šokiran nad neizmerno krutostjo in surovostjo, ki ji je bil priča, šokiral pa naj bi ga tudi neizmeren kaos, saj se na tamkajšnjih bojiščih domala ne ve, kam kdo sodi in kdo se s kom bori.

Z bojišč se je sicer srečno vrnil, izkušnja pa je morala biti zares huda, saj naj bi, pod vtisi doživetih grozot, veliko noči prebedel.

Od vrnitve z bojišč, ki je pritegnila tudi precej medijske pozornosti, se je v glavnem zadrževal na domači Pšajnovici, kjer se je posvečal učenju tujih jezikov, vsake toliko časa pa je za nekaj dni odpotoval v tujino. Kam je šel, ni povedal nikomur.

či
26-letni Rok je karizmatična oseba, pravijo tisti, ki ga poznajo.

Nedavna poroka

Obveščanje bližnjih o svojem početju očitno ni ravno Rokova lastnost, saj so domači, čeprav je še do nedavnega živel doma, le nekaj dni prej izvedeli, da se namerava poročiti. To je, zgolj po šeriatskih zapovedih, tudi storil, domači pa so mu takšno nenapovedano odločitev kar nekoliko zamerili.

Še posebej brat, ki se poroke ni udeležil, na vse skupaj pa se je odzval zelo razdvojeno. Svojega brata ima namreč nadvse rad, vendar se z njegovimi prepričanji niti najmanj ne noče in ne more strinjati oz. kot je s skrušeno duhovitostjo zapisal na svojem družabnem profilu: "Ravnokar sem zapravil priložnost, da prisostvujem dogovorjeni poroki ekstremnih interpretov korana, na katero sem bil povabljen. Nisem zbral moči, da se sezujem in vstopim v neregistrirano islamsko molilnico nekje v Ljubljani. Preveč etično sporno se mi zdi slediti vabilu svojega brata in se veseliti začetka skupnega življenja moškega in ženske, ki sta se spoznala pred dobrim mesecem, se videla trikrat in verjameta v Alahovo voljo skupne zakonske sreče.

Pač nočem bit del nobene verske skrajnosti; muslimanske, katoliške, nacistične, leve, desne ... Raje sedim na pivu in pišem. To je vsaj neškodljiva, družbeno sprejemljiva iluzija. Na zdravje!"

Prekinjeno načrtovanje družine

Od dneva poroke Rok Žavbi ne živi več na Pšajnovci, saj sta se z ženo Mirzo, ki naj bi bila po rodu iz Bosne, vendar že dlje časa živi v Sloveniji, skupaj preselila v stanovanje v Ljubljani, kot nam je uspelo izvedeti, pa naj bi načrtovala družino.

Kako bo z uresničevanjem njunih načrtov, bo odvisno od nadaljnjih sodnih postopkov oz. predvsem od tega, ali ga bodo slovenske oblasti predale italijanskim, saj mu v Italiji za očitana kazniva dejanja grozi do 15 let zapora.