Predsednik novega kova

Lastne otroke bi ubil, če bi jih zasačil z mamili, papežu pa je zabrusil, da je kurbin sin

G.G.
10. 5. 2016, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na predsedniških volitvah na Filipinih je zmagal Rodrigo Duterte, ki je znan po svojih (pre)drznih izjavah in brezkompromisnem boju proti kriminalu, zaradi česar so mu nadeli vzdevka Kaznovalec in Duterte Harry.

Reuters
Rodrigo Duterte pravi, da bo zase in svoje enote zahteval imuniteto.

71-letni Rodrigo Duterte si je politično kariero zgradil kot župan v mestu Davao, ki je bilo nekoč znano kot divje mesto, v katerem vladajo ulične tolpe. Duterte je z ostrim vladanjem zatrl hudodelce, čeprav se je moral sam pogosto zateči k nasilju, pri katerem se je močno opiral na posebne enote – t.i. vode smrti, ki niso bili pretirani tankočutni.

»Pozabite na zakone o človekovih pravicah. Če bom prišel v predsedniško palačo, bom vladal na enak način kot župan. Preprodajalci mamil, izsiljevalci in drugi pridaniči, bolje, da odidete. Sicer vas bom ubil in odvrgel v morje,« je dejal še v sklepnem predvolilnem nastopu v soboto. Še več, v televizijskem nastopu je dejal celo, da bo ubil svoje otroke, če bi se pečali z drogami.

Nič kaj bolj nežen ni bil s papežem Frančiškom. Ko je bil januarja lani Frančišek na obisku v Manili in je v mestu nastal prometni zamašek, je dejal: »Pet ur smo čakali v koloni. Vprašal sem, zakaj, rekli so, da je cesta zaprta, ker pride papež. V tistem trenutku bu mu rekel 'Papež, ti kurbin sin, pojdi domov in ne obišči nas več'«.

Profimedia
Pristaši novega filipinskega predsednika.

Očitno mu Filipinci, ki so v veliki večini rimskokatališke veroizpovedi, niso zamerili vulgarnega, čeprav odkritosrčnega besednjaka. Od novega predsednika pričakujejo, da bo odpravil ali vsaj zmanjšal korupcijo in kriminal.