Drama pri Münchnu

VIDEO IN FOTO: Napadalec z nožem ubil eno in ranil še tri osebe

M.K./STA
10. 5. 2016, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na železniški postaji blizu Münchna je mlajši moški z nožem napadel in težje ranil štiri osebe, od katerih je ena umrla.

YouTube
Nemško tožilstvo domneva, da ima napad islamistični motiv.

V današnjem napadu z nožem na železniški postaji v mestu Grafing na jugu Nemčije je 27-letni nemški državljan ubil enega človeka, še tri pa ranil, je sporočilo nemško tožilstvo, ki je dodalo, da ima napad, kot kaže, islamistični motiv.

Po navedbah preiskovalcev naj bi napadalec na železniški postaji v mestu Grafing, ki je 30 kilometrov oddaljeno od Münchna, okoli 5. ure zjutraj kar naenkrat planil na četverico moških, starih med 43 in 58 let, ki so nameravali vstopiti na vlak.

V napadu je umrl 50-letnik, ki so ga takoj odpeljali v bolnišnico, a je tam poškodbam podlegel, je sporočilo tožilstvo. Med preostalimi tremi napadenimi, ki so stari 43, 55 in 58 let, je eden v kritičnem stanju.

Napadalca, ki se je na morilski pohod odpravil bos, so aretirali na kraju dogodka, policija je zasegla njegovo orožje.

Po izjavah prič napadalec med napadom vzklikal »Alahu akbar!« (Alah je velik!). "Napadalec je na kraju napada dajal opazke, ki kažejo na politični motiv - kot kaže islamističen," je dejal tiskovni predstavnik tožilstva. Dodal je, da še ugotavljajo, kaj je dejansko rekel.

Napadalec je imel duševne motnje in težave z mamili

Napadalec je imel težave z duševnim zdravjem in zlorabo mamil, je sporočil bavarski notranji minister Joachim Hermann. Ob tem je izključil možnosti, da bi imel napadalec islamistične motive.

Oblasti to ozadje preiskujejo še naprej, a Hermann je po zasedanju deželne vlade v Münchnu poudaril, da je bil napadalec očitno v slabem psihičnem stanju. Kot je dodal, je moški napad tudi že priznal.

Županja Grafinga Angelika Obermayr je za nemško televizijo povedala, da so prebivalci mirnega mesteca zaradi napada povsem pretreseni. Kot je dodala, so se doslej s tovrstnimi dogodki srečevali zgolj na televiziji.

Že tretji napad z nožem

Gre za tretji napad z nožem z islamističnim motivom v Nemčiji od lanskega septembra. Februarja je 15-letno dekle s kuhinjskim nožem zabodlo policista v vrat, in sicer med rutinskim pregledom na železniški postaji v Hannovru. Septembra lani pa je 41-letni Iračan zabodel in nuje ranil policistko v Berlinu.