Goljufija v Cimosu

Tožba proti nekdanjim vodilnim

G.G./STA
10. 5. 2016, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Specializirano tožilstvo je na koprsko sodišče zaradi goljufije s stroji vložilo obtožbo proti nekdanjim vodilnim v Cimosu, med drugim Francu Krašovcu, in njihovim sodelavcem. Obtožbo so spisali tudi proti Cimosu in njihovi hčerinski družbi Cimat. Evropsko in državno blagajno naj bi oškodovali za pet milijonov evrov, pišejo Primorske novice.

Arhiv
Prihodnost Cimosa (še) negotova.

Specializirano državno tožilstvo je sodno preiskavo konec leta 2014 zahtevalo za dvanajst osumljenih in tri pravne osebe - poleg Cimosa in Cimata se je v preiskavi znašla še družba SiEVA. Med sodno preiskavo so postopek proti štirim osumljenim ustavili.

Po poročanju današnjih Primorskih novic je obtožnico proti Krašovcu vložilo tudi zagrebško tožilstvo, poleg njega pa sta obtožena še hrvaška državljana. Obtožba je povezana s prodajo Cimosove poslovne stavbe v Zagrebu iz leta 2001.

Obtoženi naj bi med leti 2010 in 2012 v imenu mariborskega proizvodnega obrata Cimosa oddali prijavo na razpis za pridobitev evropskih sredstev, s katerimi naj bi kupili novo proizvodno opremo. Sodelovanja pri goljufanju so bili osumljeni tudi njihovi uslužbenci, ki so pripravljali razpisno dokumentacijo, saj so vsi skupaj pristojnim zamolčali, da so zgolj obnovili staro opremo.

S takšnim ravnanjem so predstavnike pristojnega organa za razpolaganje z evropskimi sredstvi zavedli, da so jim ti leta 2012 za nakup opreme povrnili denarna sredstva iz evropskega sklada v višini dobrih 1,97 milijona evrov, čeprav do tega denarja niso bili upravičeni.

Mariborska preiskava je sicer potekala istočasno s preiskavo enakega suma goljufije v Kopru. Koprski kriminalisti so preiskavo zaključili sredi leta 2014 in julija kazensko ovadili 12 ljudi, ki naj bi goljufali ne enak način kot v Mariboru. Hkrati so koprski kriminalisti štiri ljudi ovadili zaradi utemeljenega suma pranja denarja, tri podjetja pa na podlagi zakona o odgovornosti pravnih oseb.

Z goljufijo v Kopru naj bi osumljeni podjetju pridobili dobrih 3,28 milijona evrov protipravne premoženjske koristi oz. so za ta znesek oškodovali slovenski in evropski proračun, denar pa oprali na nezakonit način. Skupaj so državo in EU ogoljufali za več kot 5,25 milijona evrov. Dejanja naj bi se zgodila v času, ko je Cimos vodil Krašovec.