Spol in WC

Zakon o straniščih razdvaja Američane

M.K./STA
10. 5. 2016, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko je ameriško pravosodno ministrstvo opozorilo ameriško zvezno državo Severna Karolina, da z zakonom o transeksualcih krši zvezni zakon o državljanskih pravicah, je Severna Karolina odgovorila s tožbo proti ministrstvu, ministrstvo pa je vložilo nasprotno tožbo.

Twitter

Severna Karolina je marca sprejela zakon, ki odreja, da lahko osebe uporabljajo javna stranišča le v skladu s spolom, ki je naveden na njihovem rojstnem listu. Moški, ki so spremenili spol v žensko, lahko torej gredo le na moško stranišče. Zakon prav tako prepoveduje mestom v zvezni državi, da sprejemajo svoje zakone proti diskriminaciji homoseksualcev ali transeksualcev.

Twitter
Severna Karolina je marca sprejela zakon, ki odreja, da lahko osebe uporabljajo javna stranišča le v skladu s spolom, ki je naveden na njihovem rojstnem listu.

Pravosodno ministrstvo ZDA je Severno Karolino najprej opozorilo, da krši zvezno zakonodajo proti diskriminaciji oziroma o človekovih pravicah. Republikanski guverner Pat McCrory je v ponedeljek odgovoril s tožbo na zveznem sodišču in zahteva, naj jih Washington pusti pri miru.

Le nekaj ur kasneje je ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch napovedala tožbo proti Severni Karolini in zakon opredelila kot državno diskriminacijo transeksualcev. Sodni spor je postavila v širši okvir boja za človekove pravice in opozorila, da so države ameriškega juga še nedavno nazaj podobno diskriminirala na podlagi rase, ko so imele na primer ločena stranišča za belce in temnopolte.

Kritike z leve in pohvale z desne

Zakon o straniščih je sprožil kritike z leve in pohvale z desne. Zaenkrat kaže, da konservativna stran izgublja, saj se vrstijo odpovedi koncertov, poslov in drugih dejavnosti. Pravosodno ministrstvo ZDA je hkrati z državo opozorilo tudi univerzitetni sistem Severne Karoline in namignilo, da lahko ostane brez milijonov dolarjev sredstev iz zveznega proračuna.

Univerzitetni sistem se je za razliko od državnega vodstva uklonil Washingtonu in sporočil, da bo glede stranišč upošteval zvezno zakonodajo in ne novega državnega zakona. Na stran homoseksualcev in transeksualcev se je postavil tudi predsedniški kandidat republikancev Donald Trump, ki je zakon Severne Karoline obsodil.