Kriza v Makedoniji

Z jajci in barvo nad oblast

M.K./STA
19. 4. 2016, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V središču Skopja se je v ponedeljek zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so zahtevali predsednikov odstop ter pozivali k odpovedi predčasnih volitev.

Profimedia
Sporna predsednikova odločitev je prebivalce na noge spravila tudi v drugih krajih.

V doslej največjih demonstracijah v Skopju v zvezi z odločitvijo makedonskega predsednika Gjorga Ivanova o pomilostitvi 56 vodilnih politikov so protestniki v ponedeljek zahtevali predsednikov odstop ter pozivali k oblikovanju vlade, ki bi jo sestavljali strokovnjaki. Demonstranti pozivali tudi k odpovedi predčasnih volitev, razpisanih za 5. junij.

V središču Skopja se je v ponedeljek zbralo okoli 10.000 ljudi. Na svojem pohodu od zgradbe posebnega državnega tožilstva do vladnega poslopja so zaradi posredovanja policije zavili proti kulturnemu ministrstvu, ki so ga obmetavali z jajci ter barvo. Protestniki so z barvo pomazali tudi več drugih objektov.

Odločitev predsednika o pomilostitvah več deset vodilnih politikov, osumljenih sodelovanja v aferi s prisluškovanjem, zaradi katere se je država že pred meseci znašla v hudi politični krizi, je prebivalce na noge spravila tudi v drugih krajih.

Protestirali tudi v drugih mestih

Tako so v ponedeljek protestirali tudi v Bitoli, Strumici, Kumanovu, Štipu in Velesu, protesti proti predsednikovi odločitvi pa ne bodo pojenjali niti v prihodnje. Tako so za danes napovedani v Prilepu, v četrtek pa v Gostivaru.

Po poročanju medijev je 11 od 56 politikov od Ivanova že zahtevalo odstranitev s seznama pomiloščenih. Zahtevo za preklic pomilostitve so že vložili nekdanji makedonski predsednik Branko Crvenkovski ter bivši premier Nikola Gruevski, pa tudi vodja opozicijskih socialdemokratov Zoran Zaev.

Štirje vodilni makedonski politiki, Gruevski, Zaev, Ali Ahmet in Menduh Thaci naj bi se v petek na povabilo Bruslja sestali na Dunaju, kjer bodo iskali izhod iz vse globlje politične krize.