Poročilo obveščevalnih služb

Načrtujete dopust? Preberite, katere destinacije teroristi najbolj ogrožajo

R.T.
19. 4. 2016, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pripadniki Islamske države naj bi za letošnjo poletno turistično sezono načrtovali številne napade širom Evrope. Izdajali se bodo za slaščičarje in ulične prodajalce, opozarjajo italijanske obveščevalne službe.

30 evrov boste morali plačali v Španiji, če boste želeli svoj plažni komplet nazaj.

Nemški mediji poročajo, da Islamska država v španska, francoska in italijanska letovišča pošilja džihadiste. Ti naj bi se izdajali za prodajalce pijač; v primeru, da bomb ne bi imeli na sebi, pa naj bi jih skrivali pod ležalniki, pišejo. Nemške obveščevalne službe naj bi se do teh informacij dokopale po dobri volji njihovih italijanskih kolegov, te pa naj bi o namerah teroristov obvestil zanesljiv vir iz Afrike.

Nemčija zaenkrat za svoje državljane še ni izdala opozorila v zvezi z "ogroženimi" destinacijami.

Avtomatsko orožje in bombe

Načrti naj bi že bili potrjeni. Skrajneži naj bi se izdajali za begunce, ki bodo po plažah turistom ponujali pijače in prigrizke oziroma si ogledovali artikle prodajalcev. Smrt naj bi sejali z avtomatskim orožjem in z eksplozivnimi telesi.

Najbolj ogrožena naj bi bila letovišča na jugu Francije in Costa del Sol v Španiji; točni podatki za Italijo niso znani.

Nova dimenzija terorja

Po poročanju nemških medijev se torej obeta povsem nova dimenzija terorja, saj plaž ni mogoče zaščiti. Dodatno grožnjo naj bi predstavljali pripadniki Boko Haram, skrajne skupine iz Nigerije, ki se je povezala z Islamsko državo. Kar pomeni, da bi lahko aktivirali »speče agente«, ki so kot poslovneži ali trgovci redno potovali med Afriko in Evropo.