Talibani napovedali ofenzivo

Številne žrtve eksplozije v Kabulu

M.K./STA
19. 4. 2016, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V afganistanski prestolnici Kabul je davi odjeknila silovita eksplozija, v kateri je bilo po prvih podtakih ubitih najmanj 28 ljudi.

Twitter
V bližini več zgradb afganistanske vlade in ameriškega veleposlaništva se je vil gost črn dim.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Ismail Kavusi je sporočil, da je bilo v eksploziji ranjenih najmanj 327 ljudi.

Po poročanju afganistanskih medijev bi lahko število ubitih v napadu naraslo na 20 do 40. Neimenovani predstavnik NDS je sporočil, da je bilo ubitih najmanj 15 sodelavcev NDS.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je napad najostreje obsodil ter sporočil, da je bilo ubitih in ranjenih veliko ljudi. Števila žrtev ob tem ni navedel. "Tovrstni strahopetni teroristični napadi ne bodo zmanjšali odločenosti afganistanskih varnostnih sil v boju proti terorizmu," je še sporočil.

V živahni četrti Kabula je eksplodiral avtomobil bomba. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Sedik Sediki, se je razstrelil samomorilski napadalec v avtomobilu, "napadalec ali dva pa se še upirata".

Odgovornost za napad so v sporočilu na družbenem omrežju Twitter prevzeli talibani. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je sporočil, da so talibani vdrli v prostore NDS. Afganistanske oblasti tega niso potrdile, je bilo pa v bližini poslopja obveščevalne službe slišati streljanje.

Po eksploziji tudi streljanje

Po navedbah očividcev se je po eksploziji v bližini več zgradb afganistanske vlade in ameriškega veleposlaništva vil gost črn dim. Na območju, kjer je tudi sedež misije zveze Nato v Afganistanu, so se oglasile sirene. Ameriško veleposlaništvo in misija Nata sta že sporočila, da njihova poslopja v napadu niso bila poškodovana. Po eksploziji so se na območju slišali tudi streli.

Gre za prvi bombni napad v afganistanski prestolnici, odkar so talibani pred tednom dni napovedali pomladno ofenzivo. Tedaj so posvarili, da bodo v ofenzivi "izvajali obsežne napade na položaje nasprotnikov po vsej državi". Ofenzivo so poimenovali Operacija Omari v čast umrlemu Muli Omarju, ki velja za enega od očetov talibanov.