Svet

Afganistanski deček rešil 15 življenj

G.G./STA
9. 4. 2016, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanska policija je rešila 15 migrantov, zaprtih v tovornjak, potem ko je sedemletni afganistanski deček z mobilnega telefona humanitarni delavki poslal sporočilo, da jim zmanjkuje kisika. Mladi Ahmed iz migrantskega taborišča v francoskem pristanišču Calais se je vkrcal na tovornjak za Veliko Britanijo in se nato znašel zaklenjen v kabini.

Ahmed je poslal sporočilo uslužbenkama centra za pomoč ženskam in otrokom v taborišču v Calaisu. S pomočjo organizacije za pomoč beguncem sta uslužbenki nemudoma obvestili britansko policijo in tako omogočili reševalno akcijo, v kateri so rešili življenja dečka in še 14 migrantov, ki so se skrivali v tovornjaku. Kot so zapisali v organizaciji, je bila za uspešno rešitev v veliki meri zaslužna dečkova sposobnost sporočanja resnosti situacije.

Pomembno vlogo pri uspešnem razpletu dogodka sta odigrali tudi uslužbenki, ki sta Ahmedu dali telefon s številkami za klic v sili in ga naučili, da se mora v primeru kakršne koli nevarnosti obrniti nanju.

"Takoj sem poklicala dežurne službe, da bi aktivirala policijo," je po dogodku pojasnila ena od uslužbenk, ki je policistom dejala, da gre za "življenje in smrt".