Slovenija

Na Voglu smuka vse do maja

STA
9. 4. 2016, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Smučišče na Voglu bo zaradi skoraj dva metra debele snežne odeje obratovalo vse do začetka maja, vendar le za podaljšane vikende ter cel zadnji, počitniški teden aprila. Hkrati so na Voglu pocenili vozovnice za pomladansko smuko. Prihodnjo zimo pa bi po optimističnem scenariju morda vendarle lahko zaživelo tudi smučišče 2864.

STA

Kot so sporočili iz Žičnic Vogel, skoraj dvometrska snežna odeja na Voglu še vedno ponuja odlične pomladanske smučarske užitke. Smučišče, ki je ta konec tedna zaključilo z vsakodnevnim obratovanjem, bo do konca aprila ponujalo smuko ob petkih, sobotah in nedeljah ter ves praznični teden, če bodo vremenske in snežne razmere to dopuščale.

Za konec sezone so znižali cene smučarskih vozovnic za deset odstotkov, za polovico cenejši bo tudi nakup druge vozovnice. Gondola na Vogel bo obratovala vse dni, razen od 18. do 21. aprila, ko je predviden krajši remont.

"Glede na izjemno slab pričetek zimske sezone, ki je bil eden najslabših v zadnjih 15 letih, smo ob lepem vremenu v marcu velik del izpada nadoknadili," je pojasnil predsednik uprave Žičnic Vogel Boštjan Mencinger in dodal, da so v marcu našteli več kot 30.000 obiskovalcev, kar je drugi najboljši marec v zadnjih 15 letih.

V aprilu bodo nadoknadili zamujeno

Ob smuki v aprilu pričakujejo, da bodo nadoknadili še večji del decembrskega in januarskega izpada, tako da bo sezona na koncu povsem primerljiva z lansko, ki je bila povprečna in v kateri so Žičnice Vogel prepeljale 90.000 obiskovalcev. "Če upoštevamo, da decembra in januarja skoraj ni bilo mogoče smučati, je to na koncu izjemen rezultat," je poudaril Mencinger.

"Če bi imeli še dovolj snega v decembru in januarju, pa bi bila zima zagotovo rekordna, zato sedaj tudi pospešeno delamo na pripravi projekta za dodatno zasneževanje, ki je za obstoj zimskega turizma v Bohinju ključen," je še dodal Mencinger.

Od Vogla je močno odvisen celoten bohinjski turizem, ki že več let upa na uresničitev obsežnega projekta ureditve smučarskega središča 2864 nad Bohinjsko Bistrico. Investitor, podjetje 2864 Bohinj, je v minulih tednih umaknilo vlogo za ponovno pridobitev gradbenega dovoljenja, saj je moralo počakati na občinski prostorski načrt, ki je bil ta teden na seji bohinjskega občinskega sveta po dolgoletni pripravi vendarle sprejet.

Sedaj mora investitor popraviti projektno dokumentacijo, zato je konec marca umaknil vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo kabinske žičnice Bohinjska Bistrica - žičniški sistem gondol. Po dopolnitvi dokumentacije bo ponovno vložil vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, je pojasnil direktor podjetja 2864 Bohinj Boštjan Čokl.

Kot pravi, od projekta, za katerega si prizadeva že vrsto let, nikakor ne odstopa. Našel naj bi tudi soinvestitorja, ki bi bil pripravljen v projekt vložiti 20 milijonov evrov, vendar Čokl ob tem še vedno računa tudi na finančno spodbudo države. Meni, da bi morda vendarle še letos uspel začeti z gradnjo.