Svet

VIDEO: Prvi uspešni pristanek rakete na vodni gladini

G.G./STA
9. 4. 2016, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je v petek proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) uspešno izstrelilo vesoljsko kapsulo Dragon z napihljivo sobo, s katero želi Nasa pokazati možnost cenejšega sistema izgradnje življenjskih prostorov v orbiti. Prvič je uspel tudi pristanek nosilne rakete na morju po povratku na Zemljo.

Twitter
Zgodovinski pristanek rakete na vodni gladini.

SpaceX, katerega lastnik je poslovnež Elon Musk, je kapsulo izstrelil ob pomoči nosilne rakete Falcon 9. Kapsula naj bi na ISS prispela v nedeljo.

V kapsuli je tudi vse potrebno za 250 znanstvenih in raziskovalnih eksperimentov, ki jih bodo astronavti na ISS izvedli v prihodnjih mesecih. Ameriška vesoljska agencija Nasa največ stavi na 3,9 metra dolgo in 3,2 metra široko napihljivo sobo.

Astronavti bodo redno spremljali, kako dobro ščiti pred sevanjem in kakšno izolativnost zagotavlja. Med dveletnim preizkusnim obdobjem bodo v realnem okolju preverjali tudi stabilnost in trpežnost napihljive strukture. Nasa je podjetju že čestitala za uspešno izstrelitev in pristanek rakete.

Cilj so rakete za večkratno uporabo

Po uspešni izstrelitvi kapsule je namreč nosilna raketa za ponovno uporabo pristala na plovilu v Atlantskem oceanu, kar je prvi uspešen pristanek rakete na vodni gladini. Gre za velik dosežek, saj želi podjetje razviti rakete, ki bi jih bilo mogoče uporabiti večkrat, kar bi močno pocenilo polete v vesolje.

SpaceX je konec minulega leta izpeljal zgodovinski podvig, ko je uspel nosilno raketo, ki je v zemljino krožnico ponesla 11 satelitov, varno pripeljati nazaj na Zemljo v Cape Canaveral na Floridi. Musk, ki je obenem tudi lastnik podjetja Tesla, je takrat napovedal, da si bodo prizadevali za uspešen pristanek rakete tudi na morju.

Ocenil pa je, da bo trajalo še nekaj časa, preden bodo dodelali vse, kar je potrebno za uspešno ponovno uporabo nosilnih raket. Vesoljsko kapsulo Dragon medtem predelujejo v vesoljsko plovilo, ki bo lahko do ISS poneslo poleg tovora tudi človeško posadko.