Svet

Severna Koreja korak bližje jedrskemu napadu na ZDA

G.G./STA
9. 4. 2016, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Severna Koreja je sporočila, da je danes uspešno preizkusila motor medcelinske balistične rakete, ki bi zagotovil morebitni jedrski napad na ZDA. Gre za zadnjo v vrsti trditev Pjongjanga o pomembnih dosežkih pri razvoju jedrskega orožja in programa balističnih raket.

Trdi, da je Severna Koreja odgovorna jedrska država.

Strokovnjaki so sicer do teh trditev skeptični, saj ocenjujejo, da skuša vodstvo komunističnega režima napihniti svoje dosežke pred kongresom vladajoče stranke v maju. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je sicer poročala, da je preizkus odredil in osebno nadziral severnokorejski voditelj Kim Jong Un.

"Velik uspeh preizkusa pomeni zagotovilo za izvedbo drugačne oblike jedrskega napada na ameriške imperialiste in druge sovražne sile," je ob tem dejal Kim. Dodal je, da lahko sedaj medcelinske balistične rakete opremijo z močnejšimi jedrskimi konicami in da so "gojišča zla na planetu, vključno s celinsko ZDA, v dosegu našega orožja".

Vojaške napetosti na Korejskem polotoku naraščajo, odkar je Pjongjang januarja izvedel svoj četrti jedrski poskus, mesec pozneje pa izstrelil raketo dolgega dosega, pri čemer naj bi šlo za prikriti preizkus balistične rakete.

Varnostni svet ZN je odgovoril z najostrejšimi sankcijami doslej proti Severni Koreji.

Medcelinske balistične rakete imajo sicer doseg večji od 5000 kilometrov.