Svet

Vračanje beguncev: Med deportiranimi večinoma Pakistanci

M.K./STA
8. 4. 2016, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Z grških otokov v Turčijo danes vračajo drugo skupino migrantov. Z otoka Lezbos so tako z ladjo že odpeljali 45 migrantov.

Profimedia
Več deset migrantov na Samosu in Lezbosu pa gladovno stavka, da bi preprečili izgon.

Okoli 90 naj bi jih še odpeljali v turško mesto Dikil.

V glavnem pristanišču otoka Lezbos več deset ljudi protestira proti vračanju migrantov ob vzklikanju "Ustavite deportacije", "EU sram te bodi" in "Svoboda za begunce". Tri aktiviste so prijeli, potem ko niso hoteli izpustiti sidra trajekta, na katerem so bili migranti. 

Grška vlada trdi, da v Turčijo vračajo samo tiste, ki v Grčiji niso zaprosili za azil. 

Vračanje migrantov iz Grčije v Turčijo se je v skladu z marca sklenjenim dogovorom med Brusljem in Ankaro začelo v ponedeljek, ko so vrnili več kot 200 migrantov. Vračanje naj bi nadaljevali v sredo, a so ga na željo Aten preložili na danes. 

Neimenovani turški uradnik je takrat povedal, da je za preložitev zaprosila Grčija. Grška vlada je pred tem sporočila, da so upočasnili postopke odhoda migrantov z grških otokov zaradi povečanega števila prošenj za azil na otokih Ios in Lezbos. 

Aktivisti vračanju nasprotujejo in ga označujejo za deportacijo. Nasprotujejo mu tudi migranti. 

V četrtek je tako iz sprejemnega centra na grškem otoku Samos odšlo 250 migrantov, ki so na ulicah največjega mesta na otoku zahtevali, da jim dovolijo nadaljevanje poti proti celinski Evropi in naj jih ne vračajo v Turčijo. Večino so nato lokalne oblasti in predstavniki agencije Frontex prepričali, da so se vrnili v sprejemni center, je danes poročal lokalni radio.

Več deset migrantov na Samosu in Lezbosu pa gladovno stavka, da ni preprečili izgon in zahtevajo ponovno odprtje meja na balkanski migrantski poti.