Svet

Turčija še ni pripravljena na vračanje beguncev iz EU

M.K./STA
3. 4. 2016, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Oblasti mesta Dikili na zahodu Turčije niso pripravljene na namestitev več sto beguncev, ki jih v okviru dogovora med Turčijo in EU pričakujejo v ponedeljek.

Reuters
V zadnjih 24 urah je na grške otoke v Egejskem morju prišlo 514 migrantov.

"Kot župan od odgovornih v Ankari nisem prejel nobenih informacij glede migrantov," je povedal župan mesta Dikili Mustafa Tosun. Dodal je, da ne ve, ali in koliko migrantov bo v ponedeljek prišlo v Dikili. Poleg tega ne ve, kam jih bodo namestili.

V zadnjih 24 urah je na grške otoke v Egejskem morju prišlo 514, v soboto 566, v petek pa 339 beguncev in migrantov. V Grčiji jih je trenutno 52.500, so sporočili z grškega urada za begunsko krizo. Meje držav na balkanski begunski poti za osebe brez veljavnih dokumentov še naprej ostajajo zaprte.

V uradu turškega premierja Ahmeta Davutogluja pripravljenosti Turčije na sprejem beguncev niso želeli komentirati.

V skladu z dogovorom med Turčijo in EU bodo migrante, ki v Grčiji ne zaprosijo za azil ali jim ga ne uspe pridobiti, v ponedeljek začeli vračati v Turčijo. V zameno pa bodo enako število sirskih beguncev premestili v Evropo.

Migranti vračanju v Turčijo nasprotujejo in zahtevajo, da jih odpeljejo na celino. Več sto jih je v soboto zapustilo begunski center na grškem otoku Ios, danes pa so jih namestili v glavnem pristanišču otoka.