Svet

Predsednik pravi, da ni zlonamerno izpustil podatkov

M.K./STA
8. 4. 2016, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Argentinski predsednik Mauricio Macri je v četrtek zanikal kakršnokoli krivdo v zvezi z odkritji v aferi Panamski dokumenti.

Reuters
Mauricio Macri Macri spornih podjetij ni navedel v svoji prijavi premoženja, ko je lani postal predsednik države.

Argentinski predsednik Mauricio Macri je zatrdil, da v prijavi premoženja, ki je obvezna za vse argentinske funkcionarje, ni zlonamerno izpustil podatkov.

To je povedal po tistem, ko je argentinski zvezni tožilec Federico Delgado na zahtevo opozicije v četrtek odprl preiskavo proti njemu, ko je ob objavi razkritih dokumentov iz panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca prišlo na dan, da je Macri skupaj z očetom in bratom med direktorji podjetja, ki je registrirano na Bahamih. Bil naj bi tudi v vodstvu še enega podjetja v davčni oazi, in sicer s sedežem v Panami.

Macri ne enega ne drugega podjetja ni navedel v svoji prijavi premoženja, ko je postal župan Buenos Airesa leta 2007 oziroma lani, ko je postal predsednik države.

Tožilec je zahteval od davčne uprave in protikorupcijskega urada, da preverijo, ali se je predsednik z omenjenima dvema podjetjema v davčnih oazah izmikal plačevanju davka. Opozoril je tudi, da bodo v prvi vrsti preverili, ali se je Macri načrtno izmikal prijavi svojega celotnega premoženja, kot morajo to v Argentini storiti vsi funkcionarji.

Macri je v četrtek zatrdil, da kot direktor omenjenih podjetij ni prejemal plačila. Napovedal je, da bo danes stopil pred sodišče z vsemi potrebnimi informacijami, na podlagi katerih bo sodnik lahko preveril, da ni storil ničesar narobe.

Na novinarski konferenci je še zatrdil, da je miren in da nima ničesar skrivati ter da spoštuje zakone.
V svoji predvolilni kampanji je sicer Macri obljubljal odločen boj proti korupciji.