Slovenija

Nov generalni direktor UKC je Andraž Kopač

J.P./STA
7. 4. 2016, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je za novega generalnega direktorja izbral Andraža Kopača, je po seji povedal predsednik sveta Tomaž Glažar.

Mediaspeed
Kopač je med letoma 2003 in 2006 vodil Alpino, med letoma 2010 in 2013 pa je bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

Soglasje k imenovanju mora dati še vlada. Kopača je podprlo sedem svetnikov, ostali trije so glasovali za fizika Francija Demšarja.

Ker Kopač po seji sveta ni stopil pred medije, ga je predstavil Glažar. 44-letni Kopač je med letoma 2003 in 2006 vodil Alpino, trenutno je direktor podjetja CSS, dela je opravljal tudi v Liv Hidravlika Postojna, bil je namestnik direktorja trženja tudi v termo Škofja Loka, poleg tega pa je med letoma 2010 in 2013 bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

V zdravstvu do sedaj ni delal, se pa je seznanil z načinom financiranja UKC. V viziji razvoja UKC je Kopač zapisal, da bi UKC moral biti najbolj kakovostna in varna bolnišnica v Sloveniji in želeno mesto za zdravljenje bolnikov. Prav tako naj bi bil UKC želeno delovno mesto za zdravnike in drugo zdravstveno osebje, je poudaril. Izpostavil je, da je zaposlene treba postaviti v ustrezno središče in skrbeti za njihovo usposabljanje ter jih tudi primerno motivirati.

Glasovanje je bilo tajno. 

Po Glažarjevih besedah je Kopač izpostavil pomen korporativnega upravljanja v smislu dobrega sodelovanja ne samo znotraj kliničnega centra, ampak tudi z glavnimi deležniki v zdravstvu, zlasti z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvom za zdravje.

Kopačev cilj, kot tudi od ostalih kandidatov, je voditi UKC tako, da bo posloval pozitivno. Pri tem je opozoril na pomen prihodkovne strani, kjer je za dodatna sredstva izpostavil tržno dejavnost, ter na odhodkovno raven, pri čemer je po njegovem mnenju treba skušati poceniti izvajanje zdravstvenih storitev, kjer to ni strokovno sporno.

Glasovanje je bilo tajno. Glažar, ki ni želel razkriti, ali je podprl Kopača, upa, da bo novoimenovani direktor čim prej prevzel vlogo generalnega direktorja.

Kopač naj bi bil po poročanju nekaterih medijev favorit SMC in zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc. Glažar te informacije ni mogel potrditi. Je pa potrdil, da je bil s Kolar Celarčevo v stikih glede vprašanja imenovanja novega šefa največje zdravstvene ustanove v Sloveniji.

"Tudi ona je želela, da svet zavoda tokrat izbere kandidata, ki bi bil potem primeren za soglasje na vladi. Upam, da smo takega kandidata tudi izbrali," je dejal Glažar in pojasnil, da so bili člani sveta po glasovanju zadovoljni, saj da so "izčrpani od poskusov pridobivanja ustreznega generalnega direktorja".

Na razpis se je sicer prijavilo osem kandidatov. Vsem se je Glažar danes tudi javno zahvalil, da so se prijavili. Poleg Kopača in Demšarja so se predstavili še župan občine Dobrepolje Janez Pavlin, kardiolog na UKC Aleš Žemva, uradnik na ministrstvu za zdravje Smiljan Mekicar, medtem ko je predsednik uprave Trima Igor Kržan odstopil od kandidature. Maja Potokar in kirurg Zvonko Hočevar pa razpisnih pogojev nista izpolnjevala.