Svet

Zaprisegel novi islandski premier

J.P./STA
7. 4. 2016, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sigurdur Ingi Johannsson je danes že zaprisegel kot novi predsednik islandske vlade, potem ko je Sigmundur David Gunnlaugsson formalno odstopil, v kar je bil prisiljen zaradi razkritij iz panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca.

Sigurdur Ingi Johannsson

Johannsson, ne preveč priljubljeni minister za ribištvo in kmetijstvo, naj bi zdaj državo vodil do predčasnih volitev. Te bodo izvedli jeseni.

Novi predsednik islandske vlade je skupaj z ministri zaprisegel pred predsednikom Olafurjem Ragnarjem Grimssonom. Že takoj v petek naj bi se sicer soočili z glasovanjem o nezaupnici, kar je zahtevala opozicija. Če bo nezaupnica izglasovana, bodo predčasne volitve še prej.

Večino v parlamentu imata sicer koalicijski partnerici Stranka napredka in Neodvisna stranka, ki sta se v sredo tudi dogovorili, da bo vlado do volitev vodil 53-letni Johannsson.

Njegov predhodnik, 41-letni Gunnlaugsson je odstopil, ko se je v luči afere Panamski dokumenti izvedelo, da je skupaj s soprogo imel podjetje na Britanskih deviških otokih, davčni oazi. Za odstop se je odločil po množičnih protestih, na katerih so zahtevali njegov odhod s položaja.