Svet

Politik, ki ga je posilil prosilec za azil, se počuti krivega

R.T.
7. 4. 2016, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Norveški politik je spregovoril o krivdi, ki jo čuti, ker je bil prosilec za azil iz Somalije, ki ga je posilil, deportiran iz države.

Karsten Nordal Hauken se počuti krivega.

Posiljevalca dojema kot stranski produkt nepravičnega sveta, ki je zrasel v okolju, kjer vladata vojna in obup.

Karstna Nordala Haukena iz Åsa na Norveškem je v njegovem domu posilil prosilec za azil iz Somalije. Posiljevalec je bil kaznovan s štirimi leti in pol zapora. A ko je Nordal Hauken, član norveške Socialistične leve stranke, feministi in antirasist, kot se je označil, izvedel, da bo moški po prestani kazni deportiran v Somalijo, se je začel počutiti krivega, ker bi moškega doma lahko čakalo težko življenje. Čeprav se ni mogel sprijazniti, da je bil heteroseksualna moška žrtev posilstva, in se je redno vdajal alkoholu in kanabisu.

Najprej olajšanje, nato krivda

»Moje življenje je postalo razvalina, a se sedaj počutim krivega, ker bo poslan iz države,« je povedal za NRK, norveško spletno stran. Ko so ga iz zapora poklicali malo pred tistim, ko so posiljevalca deportirali, je začutil olajšanje. Nato pa ga je preplavila krivda. Kot je dejal, posiljevalca dojema kot stranski produkt nepravičnega sveta, ki je zrasel v okolju, kjer vladata vojna in obup.